Award voor fotograaf Jan Janssen uit Kronenberg

Kronenberg Cultuur 27 december 2022

Fotograaf Jan Janssen uit Kronenberg heeft de award Discovery of the Year 2022 gewonnen in de categorie ‘portret’. Naast deze prijs won Janssen ook de 'grand prize’. 

Chromatic Awards is een internationale kleuren fotografie wedstrijd waar amateur als professionele fotografen in verschillende categorieën aan deel mogen nemen. 

De fotograaf/Kunstenaar uit Kronenberg staat vooral bekend als een echte "mensen-fotograaf”. Hij specialiseerde zich in de documentaire fotografie en beleefde een van zijn hoogteputen, toen hij het succesvolle fotoboek "The Himalaya, my home" uitbracht. Het boek werd meerdere malen bekroond met internationale prijzen. Enkele jaren later werd hij de grote winnaar bij de International Photographer of the Year met zijn serie "Proud for One Second". 

Litouwen

“De foto is in september 2021 in Litouwen gemaakt’’, vertelt Janssen. “Ik reis veel, en leerde daar een campingeigenaar kennen. De man bracht voedselpakketten rond voor het goede doel, ik heb hem benaderd om een keer mee kunnen rijden. Zo ben ik een paar keer met hem mee geweest om pakketten te bezorgen, maar eerlijk gezegd ook mooie plaatjes te schieten” . 

Arm

“Onderweg, zo’n 30 kilometer verder van de stad lag in een afgelegen bosgebied het huis van Antanas en Maria’’. Antanas de man op de foto is meestal buiten bezig als klusjesman, terwijl Maria haar tijd binnen doorbrengt met haar katten.  “Het was een heel opvallend huisje'', zegt Jan. ''Ik ben maar 15 minuten binnen geweest en zag wel dat de bewoners echt heel arm waren’’. 

Documentaire

De fotograaf uit Kronenberg is trots op deze prijs, en richt zich alweer op een nieuwe uitdaging. “Ik ben nu bezig met het maken van een documentaire in Kosovo’’.