Blote voeten wandeling en workshop op vrijdag 23 juni

Horst Grubbenvorst Zien & Doen 12 juni 2023

In de overtuiging dat gezonde voeten blote voeten zijn organiseert Voetentraining op vrijdag 23 juni de eerste landelijke Bevrijd je voetendag. In Grubbenvorst en Horst organiseren plaatselijke gezondheidsprofessionals een activiteit.

Oefenmiddag voor de voeten in Grubbenvorst

Sandra van Keeken van Terra Qi organiseert een oefenmiddag voor de voeten. Na een introductie over blote voeten/schoenen/voetoefeningen worden de voeten geoefend. Test je voeten, loop (blind) het blote voetenpad en/of laat je allerlekkerst zittende schoenen (en houding!) aan een test onderwerpen. 

Voor deze oefenmiddag moet via Whatsapp of telefonisch via 06-24743671 aangemeld worden en wordt gehouden van 13.30 uur tot 17.00 uur.

Spelletjes op blote voeten in Horst

Fysiotherapeut Ken van Daal uit Meterik organiseert een blote voeten circuit en actieve spelletjes op blote voeten voor en met de kinderen op Basisschool de Twister in Horst.

Over Bevrijd je voetendag

Eén op de vier mensen in Nederland heeft last van zijn of haar voeten. Eén op de vijf heeft geregeld last van zijn of haar rug. En jaarlijks overlijden duizenden door of na een val. Het kost de samenleving miljarden. En dat komt allemaal doordat we op stevige schoenen lopen. We beschermen onze voeten veel te goed met ons moderne schoeisel. Hierdoor wordt de voet lui, met allerlei voetaandoeningen tot gevolg. Denk aan nare kwalen als een scheve grote teen (hallux valgus) of hielspoor. Die veel te goede bescherming maakt de voet tot de slaaf van de schoen. Of, zo je wil, de schoen is het korset van de voet. De voet is niet meer vrij om te bewegen, hij zit klem. De voet vraagt juist om beweging. Dus: weg met die schoen. Anders loop je vast, letterlijk en figuurlijk. 

Cocky Hoogeveen, initiatiefneemster van Bevrijd je voetendag, ziet als fysiotherapeute al meer dan 40 jaar mensen met voetklachten. Zij vertelt: “Schoenen en steunzolen zijn het begin van de ellende. Schoeisel is een keurslijf voor je voeten. De schoenenindustrie stelt dat hun ‘goede’, ‘stevige’ schoenen bescherming geven, maar in feite zijn ze een korset voor je voeten. En in modieuze schoenen zoals pumps misvorm je je voeten zelfs.”

Hoogeveen vervolgt: “Het wordt tijd dat we de hardnekkige mythe van de stevige schoen loslaten. Van jongs af aan krijgen we te horen dat onze voeten ondersteuning nodig hebben. Niets is minder waar. Het dragen van stevige schoenen maakt onze voetspieren vooral heel lui. Met voet- en houdingsklachten tot gevolg. De oplossing is je voeten gezond te houden, en dat doe je het best op blote voeten. Kijk maar eens naar de mensen die nooit op schoenen lopen. Die hebben geen last van hun voeten."