Boomkwekers: ‘Gemeenteraad neemt ons niet serieus over windturbines’

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 6 november 2023

De boomkwekerijsector in Horst aan de Maas voelt zich niet serieus genomen door de gemeenteraad betreffende de geplande windturbines in hun gebied. Op dinsdag 31 oktober sprak ondernemer Hans van de Laak (Lakei Boomkwekerijen uit Lottum) namens een 50-tal bedrijven uit de boomkwekerijsector, tijdens het burgerpodium op de vergadering van de gemeenteraad.  

Niet serieus 

"Onze sector voelt zich totaal niet serieus genomen door de raad betreffende windturbines.” De windturbines zijn gepland in het gebied Witveld-Hoogheide waar verschillende boomkwekerijen zijn gevestigd. Hoogheide is in het bestemmingsplan bestemd voor ‘Boomteelt’. In de structuurvisie van de gemeente staat ook dat ‘de gemeente de boomteelt in het gebied Hoogheide wenst te faciliteren’. "Er zou eerst onderzocht moeten worden of een grootschalig windturbinepark wel samengaat met de boomteelt, voordat er verdere stappen worden gezet”, zei de Lottumse kweker. "Daarom moet er eerst een Landbouweffectrapportage worden opgesteld.” 

Stilte

Sinds het aangenomen amendement van 11 juli over raadsvoorstel A73 Maaslijn, heerst er stilte, aldus Van de Laak. "Herhaaldelijke verzoeken vanuit de boomkwekerij via diverse wegen, leiden na 111 dagen tot geen enkele reactie van wethouder Kuipers. Ook de indienende coalitiepartijen D66-groenlinks, PVDA en Essentie zijn stil. En dit terwijl 6 van de 9 punten van het amendement betrekking hebben op de boomteelt.” 

Zorgen

In het amendement is onder andere genoemd dat er grote zorgen in de boomkwekerijsector heersen over de effecten van de windturbines op bedrijven, en op de gezondheid van medewerkers. Daarnaast vermeldt het amendement dat de indienende fracties extra inzet op een gedragen participatieproces noodzakelijk vinden.

Eerlijk

"Na drie jaar het gevoel te hebben aan het lijntje te worden gehouden”, aldus Van de Laak, „vragen wij als boomkwekerijsector het college en de raadsleden eerlijk te zijn over het dossier windturbines: door niet alleen te zeggen dat er zorgen heersen, maar daar ook naar te handelen met deugdelijk onderzoek.”

De boomkwekers hadden zich reeds in mei op een openbare raadsvergadering collectief uitgesproken tegen de geplande windturbines in hun gebied.