Boomkwekers uiten windturbine-zorgen op gemeentehuis

Grubbenvorst Lottum Melderslo Algemeen 18 mei 2023

Ruim 50 bedrijven uit de boomkwekerijsector in Horst aan de Maas waren dinsdagavond 16 mei aanwezig op de openbare vergadering van de gemeenteraad. De kwekers maken zich grote zorgen over hun toekomstige bedrijfsvoering wanneer het gemeentelijke plan doorgaat: windturbines met tiphoogte 250 meter in het gebied Witveld-Hoogheide, tussen de kernen Melderslo, Lottum en Grubbenvorst in. 

Er zijn verschillende boomkwekerijen gevestigd die de kraamkamer zijn voor afnemers internationaal. Voor het gemeentehuis hadden de kwekers diverse producten gepresenteerd om de aandacht van de gemeenteraadsleden op hun sector te vestigen. 

Harde cijfers

De producten zijn op een duurzame manier en CO2-neutraal gekweekt, was de boodschap van de kwekers. Daarbij stond ook een banner met de logo’s van alle verenigde bedrijven erop. Tijdens de vergadering legde ondernemer Hans van de Laak (Lakei Boomkwekerijen uit Lottum) het belang van de sector voor de economie en de (leef)omgeving uit. Dit onderbouwde hij met harde cijfers van de Rabobank. Zo werken er op de bedrijven in het gebied 600 werknemers en de productiewaarde bedraagt liefst 80 miljoen euro.

Burgerparticipatie 

Namens stichting Tegenwind Horst aan de Maas voerde bestuurslid Jeroen Oskam het woord. Hij wees de raadsleden op het proces richting de windturbines en vroeg zich af hoeveel draagvlak er eigenlijk is voor het plan? De informatie-avond van Tegenwind afgelopen 17 april in De Zwingel, Melderslo, werd immers bijgewoond door 600 bezorgde burgers. En de petitie tegen de windturbines is inmiddels door ruim 1.800 burgers ondertekend. Burgerparticipatie is volgens Oskam essentieel bij een complex onderwerp als de plaatsing van windturbines in een woon- en werkomgeving. Hij vroeg zich openlijk af hoe de zorgplicht van de gemeente is voor de burgers, met betrekking tot veilig wonen, veilig werken en gezond leven?

Eenzijdig

Oskam wees ook op het rapport van Arcadis waaruit blijkt dat 8-10 windturbines haalbaar zijn in het gebied Witveld-Hoogheide. In het rapport beaamt Arcadis dat de impact op de sector ingrijpend is. Volgens Tegenwind is het rapport eenzijdig en blijkt uit verschillende wetenschappelijke onderzoeken dat de gezondheidseffecten verstrekkend zijn. Dat blijkt ook uit ervaringen van omwonenden en bedrijven bij bestaande windturbines in het hele land. Oskam stelde dat 11 juli, de datum dat de gemeenteraad een principe-besluit over de windturbines wil nemen, niet haalbaar is. 

Hinder

Daarnaast sprak ook nog Martin Heldens, blauwbessenteler uit Ospel. Hij ervaart  onhoudbare hinder van windturbines in zijn omgeving. Personeel loopt bij hem weg door door overmatig continu zoemend geluid, hoofdpijn, concentratieklachten en slapeloze nachten. Heldens kan hierdoor ook geen nieuwe arbeidskrachten krijgen, zei hij. Door dit alles staat de toekomst van zijn bedrijf op het spel.

Boomkwekers uiten windturbine-zorgen .jpg