_nuhadm_nieuwbouw huis

Bouw 24-uurszorg complex in Sevenum niet toegestaan

Sevenum Algemeen 15 december 2022

Het college van Horst aan de Maas wil niet meewerken aan een vergunning voor een bouwplan van een 24-uurszorgaccommodatie in Sevenum. Om redenen van kwaliteit van leven en blijvende duurzame inzet van specialistische zorg, stimuleert de gemeente dat mensen thuis en dichtbij huis (geclusterd) blijven wonen, waarbij de zorg wordt toegevoegd.

De bouw van een nieuw zorgcomplex aan Op den Bergen in Sevenum past niet in deze visie, zo stelt het college van B&W.

24-uurszorg

Het gaat om uitbreiding van een zorgboerderij voor dagopvang van mensen met een beperking en mensen met dementie. De initiatiefnemers willen de locatie uitbreiden met een 24-uurs zorgaccommodatie, om 24-uurszorg te kunnen leveren aan 31 personen vanaf het begin van de zorgvraag op basis van de Wet Langdurige Zorg tot aan de palliatieve fase. De gemeente wijst echter het bouwplan af, omdat het plan in strijd is met het bestemmingsplan Buitengebied Horst aan de Maas, niet overeenstemt met de structuurvisie die de gemeente heeft opgesteld en dergelijke grootschalige initiatieven niet passen binnen de zorgbehoefte. 

Thuiszorg

"Voor iedereen die zorg nodig heeft, organiseren we dit zoveel mogelijk thuis", is de visie van de gemeente. "Om aan de toekomstige zorgbehoefte te blijven voldoen voegen we alleen nog maar bedden toe bij huidige, bestaande hoog specialistische zorgcentra in Horst aan de Maas. Er is sprake van voldoende capaciteit passend bij de behoefte voor de komende jaren. We voegen geen solitaire grootschalige initiatieven meer toe omdat we de overtuiging hebben dat dit het probleem niet verkleint maar vergroot."

Verklaring van geen bedenkingen

De gemeenteraad kan over het besluit nog een 'verklaring van geen bedenkingen' verlenen, waarbij de omgevingsvergunning alsnog verleend kan worden. Op 20 december beslist de gemeenteraad of er wel of niet een vergunning wordt afgegeven.