Burgemeester Palmen: groot deel van kern Horst tijdelijk veiligheidsrisicogebied

Horst Algemeen 20 december 2023

Burgemeester Ryan Palmen heeft, in afstemming met de officier van justitie en de teamchef van de politie, besloten om een groot deel van de kern van Horst aan te wijzen als veiligheidsrisicogebied. Dit houdt in dat de politie in dat gebied preventief kan fouilleren. 

Meerdere meldingen

Het besluit is genomen naar aanleiding van meerdere meldingen en incidenten zoals dragen van wapens, gebruik van en handel in verdovende middelen. De maatregel gaat in op vrijdag 22 december 2023 om 12.00 uur en eindigt op woensdag 1 maart 2024 om 12.00 uur. In een video van de gemeente Horst aan de Maas licht de burgemeester het besluit toe.

Aanleiding

De aanleiding van het besluit is een reeks van incidenten van jongeren in de leeftijd variërend van 13 tot 22 jaar die op verschillende plekken in Horst en in verschillende samenstellingen rondhangen. Er zijn meldingen van overlast van zwerfafval tot bedreigingen van voorbijgangers. Recentelijk zouden er ook vernielingen zijn aangericht bij de bibliotheek in 't Gasthoês. De druppel voor de burgemeester was dat een jongere die met een mes liep te zwaaien bij OJC Niks afgelopen weekend.