Controle ACT! Interventieteam in buitengebied
Het ACT! Interventieteam heeft dinsdag 25 juni een grote controle gehouden in het landelijk gebied van de gemeenten Venlo, Peel en Maas en Horst aan de Maas. Het doel was mensen te wijzen op de gevaren van georganiseerde criminaliteit op het platteland. Bij de actie is samengewerkt met politie en de drie gemeentes.
Misstanden en criminaliteit op het platteland zijn een steeds groter probleem in Nederland. Ook het platteland in Noord-Limburg biedt kansen voor mensen met slechte bedoelingen. Door de uitgestrektheid van het gebied kunnen criminelen zich hier makkelijker verstoppen.
Bevindingen controle
Het ACT! Interventieteam heeft tijdens de controle ongeveer 50 adressen in de gemeenten Venlo, Peel en Maas en Horst aan de Maas bezocht. Medewerkers van het team hebben gesproken met eigenaren en gebruikers van gebouwen en gronden. Ook hebben zij gecontroleerd welke activiteiten hier plaatsvinden. Op een adres in de gemeente Horst aan de Maas trof het team een bewoning aan waarvoor geen vergunning is aangevraagd en ook geen personen zijn ingeschreven bij de gemeente. Op enkele andere adressen ging het onder andere om mogelijke overtredingen van de milieuregels. Hier wordt verder onderzoek naar gedaan.
Je kunt maar één keer ‘nee’ zeggen
Burgemeester Ryan Palmen van Horst aan de Maas: “Criminelen trekken zich niets van grenzen aan. Vandaar dat we met drie gemeenten gezamenlijk deze bestuurlijke controle uitvoeren. We willen bewoners en ondernemers in ons buitengebied vooral bewust maken van de gevaren.”
ACT Interventieteam Limburg
Het ACT team bestaat uit toezichthouders van de gemeenten. Op verzoek van de burgemeester voert het team controles uit. Ze proberen hiermee misstanden te voorkomen en criminelen dwars te zitten. Deze keer ging het ACT team op pad in drie gemeentes tegelijk. De controle vond plaats onder het motto ‘Meld wat je ziet, voor een veilig buitengebied’. Bewoners en ondernemers kregen uitleg over onderwerpen als dealen, drugsdumpingen, drugslabs, arbeidsuitbuiting en heling. Ook werden tips gegeven waar je verdachte situaties kunt melden.
Criminelen aanpakken
De burgemeesters zijn het eens over de nut en noodzaak van de controle. Ook kondigen zij aan dat deze controles een vervolg krijgen. Het ACT!-Interventieteam is een extra middel in de strijd tegen georganiseerde criminaliteit. Het team werkt al jaren in Noord-Limburg en is door het succes inmiddels in heel Limburg actief. Met deze controles wil de overheid een signaal afgeven dat misstanden niet ongezien blijven. Ook roept het inwoners op om verdachte situaties te melden bij politie 0900 8844 of Meld Misdaad Anoniem 0800 7000.