Daling in gebruik alcohol en drugs onder jongeren
Uit een onderzoek van de GGD onder jongeren uit Horst aan de Maas in leerjaar 2 (13-14 jaar) en 4 (15-16 jaar) van het voortgezet onderwijs, blijkt dat er een daling is van het aantal jongeren dat alcohol en drugs gebruikt. Maar er blijken nog altijd substantieel meer jongeren in de gemeente te drinken dan elders.
De Gezondheidsmonitor Jeugd wordt elke vier jaar door de GGD uitgegeven. De jongeren hebben een vragenlijst ingevuld over hun gezondheid en leefstijl, waaronder ook hun alcohol- en drugsgebruik. Hieruit blijkt ook dat de tolerantie van ouders ten aanzien van alcoholgebruik aanzienlijk hoger ligt. Met betrekking tot drugsgebruik zijn de cijfers van Horst aan de Maas vergelijkbaar met de regio.
Leeftijd
De gemiddelde leeftijd waarop jongeren voor het eerst alcohol drinken en de gemiddelde leeftijd waarop ze wekelijks drinken is de afgelopen jaren gestegen. Deze leeftijden liggen zelfs iets boven het landelijke en regionale gemiddelde. Dit betekent dat jongeren in Horst aan de Maas iets later beginnen met alcohol drinken dan in de rest van het land. Maar volgens het rapport drinken er nog altijd beduidend meer jongeren alcohol dan in de rest van het land. Zelfs in vergelijking met de regio Limburg Noord, liggen de percentages in Horst aan de Maas flink hoger.
Softdrugs
Horst aan de Maas scoort het hoogst van het aantal jongeren die aangeven de laatste vier weken softdrugs te hebben gebruikt. Dit kan erop wijzen dat de jongeren die softdrugs gebruiken, dit op regelmatigere basis doen dan de jongeren uit de rest van de regio en het land. De startleeftijd van het gebruik van softdrugs in de gemeente is iets lager dan in de regio en de rest van Nederland. Dat betekent dat de jongeren uit Horst aan de Maas eerder met softdrugs in aanraking komen dan jongeren in de rest van het land. In vergelijking met de regio koopt bijna twee keer zoveel jongeren de softdrugs zelf.
Tolerantie
De tolerantie van ouders ten opzichte van alcoholgebruik door jongeren ligt hoog. Ruim 40 procent van de jongeren geeft aan dat ze van hun ouders thuis een glaasje mogen drinken en in het weekend of op een feestje alcohol mogen drinken. In de regio is de tolerantie 5 tot 6 procent lager.