Horst-centrum

Diefstal in het centrum van Horst wordt moeilijk(er) gemaakt

Horst Zakelijk 11 oktober 2023

Winkeldieven die betrapt worden in het centrum van Horst lopen vanaf deze week het risico op een collectief winkelverbod. Donderdag 12 oktober klinkt het startschot voor de invoering van deze maatregel.  

Wanneer een winkeldief een collectief winkelverbod krijgt, wordt hem of haar de toegang geweigerd tot alle aangesloten winkels. Zo’n collectief winkelverbod wordt gegeven wanneer een persoon binnen één jaar meerdere keren de fout ingaat bij een winkel/bedrijf dat is aangesloten bij het collectief winkelverbod. Het collectief winkelverbod zorgt voor een afname van criminaliteit en overlast en zorgt daarnaast voor het preventief tegengaan van mogelijke winkeldiefstal.  

Politie en Platform Veilig Ondernemen

Initiatiefnemer voor de invoering van het collectief winkelverbod is het Centrummanagement Horst. Het Centrummanagement en de centrumondernemers werken samen met politie en Platform Veilig Ondernemen om zo de aangifte en het winkelverbod in goede banen te leiden.  

"Het is belangrijk dat klanten prettig en veilig kunnen winkelen", vertelt Anita Rongen van het Centrummanagement Horst. "Het winkelverbod draagt voor de gemeente ook bij aan een veilige werkomgeving voor de centrumondernemer en zijn medewerkers. Samen maken we het centrum van Horst veilig!"

Martijn Wildeboer, themaspecialist Gebiedsgerichte Vermogenscriminaliteit bij Platform Veilig Ondernemen: “Door toepassing van het systeem van de collectieve winkelontzeggingen krijgen lokale ondernemers een middel om overlast gevende en diefstal plegende personen uit het eigen winkelgebied te weren. Dit systeem werkt zowel preventief als repressief, en geeft een duidelijk signaal af dat overlast en diefstal niet wordt geaccepteerd in het winkelgebied.”  

Hoe herken je de deelnemers?

De ondernemers die meedoen aan het collectief winkelverbod zijn te herkennen aan de sticker bij de ingang van de winkel. Bij een collectief winkelverbod, heeft de winkeldief één of twee jaar lang geen toegang tot de deelnemende winkels, naar gelang de zwaarte van het vergrijp. Als iemand met een verbod toch de winkel in gaat, is dit een strafbaar feit, namelijk huisvredebreuk.