Dorpsraad Sevenum wil bibliotheek in oude gemeentehuis

Sevenum Economie 13 december 2023

Er is door de Dorpsraad Sevenum een brief gestuurd naar het college van B&W en gemeenteraad met de vraag hoe zo snel mogelijk de bibliotheek terug te krijgen in Sevenum. Vooralsnog is er voor de Dorpsraad maar één locatie mogelijk en dat is het oude gemeentehuis. Inmiddels hebben de Sevenumse raadsleden dit idee omarmt en heeft ook BiblioNu contact met de Dorpsraad opgenomen. 

De bibliotheek in Sevenum werd eind 2012 gesloten en deed daarna nog tijdelijk dienst als uitleenpunt. Een tot ieders tevredenheid goed functionerende bibliotheek werd door de voltallige gemeenteraad destijds wegbezuinigd.

Verbinding

In de brief is tevens aandacht gevraagd voor verenigingen en instellingen die al langer op zoek zijn naar ruimte, die of nu een te kleine ruimte hebben, of binnenkort zonder ruimte komen te zitten. De functie van de bibliotheek moet volgens de Dorpsraad breder worden dan de oude bibliotheek waar boekenkasten het beeld domineerden. ‘’De bibliotheek is meer dan alleen een uitleenpunt. Het gaat allang niet meer alleen om boeken. De nieuwe bibliotheek zou een ontmoetingsplek mogen worden, met verbinding met andere groepen in Sevenum. Bijvoorbeeld een openbare leestafel met gratis kranten en tijdschriften, een goede internetverbinding en toegang tot internet op computers’’. 

Maatschappelijke waarde

De Dorpsraad wil samen met de bewoners van Sevenum bouwen aan een maatschappelijke bibliotheek. De maatschappelijke waarde van bibliotheken in deze vorm is groot. Basisvaardigheden als taalvaardigheid, digitale vaardigheden en rekenvaardigheid spelen een belangrijke rol binnen de doelstellingen van de nieuwe bibliotheek. Om meer draagvlak te creëren vraagt de Dorpsraad Sevenum jouw medewerking. Nu duidelijk is dat de Ezelsbrug het gemeentehuis binnen afzienbare tijd gaat verlaten, heeft de Dorpsraad het plan opgepakt om het gemeentehuis voor de Zaerumse gemeenschap te behouden. 

Beeld

"Wij willen graag in beeld brengen wat er mogelijk is in het oude gemeentehuis. De nieuwe functie van de bieb moet in elk geval “verbindend” zijn. Denk bijvoorbeeld aan samenhang met de hierboven genoemde verenigingen en instellingen. Alles staat of valt met draagkracht vanuit ons dorp. Door horizontale samenwerking met scholen, vrijwilligersorganisaties, instellingen, verenigingen en initiatieven van burgers wordt een optimaal effect bereikt en krijgt de bibliotheek echt een lokaal karakter en ons oude gemeentehuis weer een zinvolle bestemming''. 

Deelnemen

Jouw mening is absoluut van belang en om meer draagvlak te creëren vraagt de Dorpsraad Sevenum dan ook je medewerking. Ben je op zoek naar een geschikte ruimte voor je vereniging, stichting of je particuliere verzameling? Ben je geïnteresseerd in het proces van totstandkoming van de nieuwe “Bibliotheek – nieuwe stijl” en zou je eventueel willen deelnemen in een werkgroep? 

De Dorpsraad wil binnen afzienbare tijd een bijeenkomst organiseren, zodat ze samen met de inwoners van Sevenum, Kronenberg en Evertsoord kunnen kijken hoe dit plan verder ontwikkeld kan gaan worden. Geïnteresseerden worden gevraagd zich te melden via info@dorpsraadsevenum.nl