Eerste fietsstraat van Horst aan de Maas open

Horst Algemeen 17 februari 2023

Sinds deze week is de Gasthuisstraat in Horst weer open voor verkeer. De afgelopen maanden heeft het deel van de straat tussen de Kranestraat en Stationsstraat een ware metamorfose ondergaan; zowel ondergronds als bovengronds.

De weg is veranderd van een doorgaande route in een groene fietsstraat waar de auto te gast is. Het autoverkeer mag alleen nog maar vanaf de Kranestraat de straat inrijden. De fietser is de baas op de eerste fietsstraat in onze gemeente; zo mogen automobilisten fietsers er niet inhalen. Daarnaast is deze voormalige 50 kilometer-weg toegevoegd aan een 30 kilometer-zone.

Vergroening

Wat verder opvalt is de vergroening van de straat. Er zijn plantvakken gekomen met bomen en lage struiken. Op de plaats waar de Gasthuisstraat vorig jaar nog aansloot op de Stationsstraat ligt binnenkort een groene oase met enkele wadi’s waar het hemelwater opgevangen wordt.

De straat is nog niet helemaal klaar. De finishing touch wordt over enkele weken aangebracht via een laag rood asfalt met bijbehorende markering.