Euregioproject SVZ'57 Grubbenvorst

Grubbenvorst Sport 10 november 2023

Recreatieve ontspanningsvereniging SVZ’57 uit Grubbenvorst en haar Duitse partnervereniging Natur- und Heimatverein Lüllingen e.V. zijn samen de initiators van het grensoverschrijdende project “Zonder Verleden geen Heden”. Beide dorpen, Grubbenvorst en Lüllingen, hebben een gezamenlijk verleden op het gebied van cultuur, historie, toerisme, sport en streekproducten. Wat de samenwerking nog mooier maakt is het feit dat in de tweede helft van de jaren zestig RBC (voorloper van het huidige SVZ’57) zijn eerste “interland” speelde in Lüllingen. 

De grote insteek van dit project is het bevorderen van de contacten tussen de Nederlandse en Duitse burgers in het grensgebied. De nadruk voor de toekomst ligt in het over en weer bezoeken van  evenementen in beide dorpskernen. Hiervoor zullen beide verenigingsnetwerken worden gebruikt. Beide projectpartners zullen als vertegenwoordigers in hun eigen leef- en woonomgeving door middel van samenwerking een vertrouwensopbouw realiseren in de grensregio c.q. Euregio Rijn-Maas-Noord.

Minister van Financiën

Ook de minister van Financiën van de Duitse deelstaat Nordrhein-Westfalen, Dr. Marcus Optendrenk, spreekt zijn waardering uit aan het adres van SVZ’57 Grubbenvorst en onderschrijft het project. Marcus Optendrenk; “Hiermee zien we, dat de historische grenzen voor ons allemaal bijna geen rol meer spelen. SVZ’57 behoort tot de pioniers van de Europese verbinding van mensen.”

Op zaterdag 20 april 2024 trekt SVZ’57 de grens over en brengt een bezoek aan Lüllingen. Er vindt in het Heidedorf in de Alte Schule een netwerk- en kennismakingsbijeenkomst plaats waar beide partijen inspiratie opdoen om nieuwe ideeën geboren te laten worden. Tevens is er een dorpstoer en een bezoek aan de plaatselijke Heidegarten.

Europese subsidie

Het project “Zonder Verleden geen Heden” wordt mogelijk gemaakt door het Interreg-programma Deutschland-Nederland en medegefinanciërd door de Europese Unie.