Europees kampioen Lieke Derks verzorgt judoclinic bij Kawa No Mura

Grubbenvorst Sport 18 september 2023

Vol ontzag keken zaterdag 16 september ongeveer zestig kinderen naar Lieke Derks, de kersverse Europees Kampioen junioren in de categorie tot 78 kilo. De jonge judoka's uit de regio kregen deze middag in drie groepen de fijne kneepjes van de sport bijgebracht door Derks.

Met Lieke Derks is Kawa No Mura erin geslaagd om een bijzondere ambassadeur van de judosport naar Grubbenvorst te halen. Eén van de trainers, Peter Beurskens, is goed bevriend met de familie Derks. Op die manier was het contact snel gelegd en waren ze superblij dat Lieke tijd voor hen vrij kon maken.

Grand slam

Ondanks dat ze pas 20 jaar is, heeft Lieke dit jaar haar debuut gemaakt tijdens een Grand Slam, het hoogste niveau in het internationale judo. Ondanks haar leeftijd is ze dus al actief bij de senioren. Ze heeft de afgelopen jaren al meerdere keren op het podium gestaan bij landelijke wedstrijden, maar ook bij de wereldtop. Als ze niet aan het trainen is op Papendal heeft Lieke haar thuisbasis in Belfeld.

Het idee van de clinic ontstond al in de coronaperiode bij trainer Paul Maaskant. Door de maatregelen heeft het even geduurd voordat het idee tot uitvoering kwam. Mede dankzij het bestuur, vrijwilligers, subsidie van de gemeente Horst aan de Maas, sponsoren en samenwerking met Budoclub Horst hebben ze dit kunnen organiseren. Met deze clinic willen ze de regionale samenwerking verbeteren en natuurlijk ook meer bekendheid geven aan de judosport in het algemeen.