Extra show voor ‘Gegaeve Zinne’ in ‘t Gasthoes

Horst Cultuur 28 juni 2023

Iets maken met zinnen die betekenis hebben voor mensen. Daar een lied, een gedicht of een verhaal van maken. Dat is voor Marion Vervoort, Egbert Derix en Geert van den Munckhof het uitgangspunt voor ‘Gegaeve Zinne’. De voorstelling, die in ‘t Gasthoes gepland staat voor vrijdag 13 oktober, blijkt enorm aan te slaan. Bijna alle kaarten zijn nu al verkocht. 

Vanwege dat succes is in samenspraak met Kukeleku een extra voorstelling gepland op zaterdag 14 oktober.

Publiek betrokken

Je kunt zeggen dat ‘Gegaeve Zinne’ een voorstelling wordt waar het publiek zelf het basismateriaal voor heeft aangeleverd, door de zinnen die ze het drietal gegeven hebben. Aan die zinnen geven Marion, Egbert en Geert een creatieve draai. De eerste aanzet daarvoor werd in januari van dit jaar al gegeven tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente. Een zin uit de nieuwjaarsrede van burgemeester Ryan Palmen was toen aanleiding voor een ‘Gegaeve Zinne’-lied.

Gedraag Ow

Het concept blijkt te werken en sluit aan bij wat er in de gemeenschap leeft. Onlangs is op een aangeleverde tekst van een vader van een van de vrienden van Guus Janssen een lied en een gedicht gemaakt. Dat is, op verzoek van de vrienden en in samenspraak met de ouders van Guus, gezongen en voorgedragen tijdens het Guus Janssen voetbaltoernooi. Het werd een indrukwekkende opening van een prachtige dag.

Totaaltheater

De twee avonden in oktober moeten net zo indrukwekkend worden, als het aan Marion, Egbert en Geert ligt. Naast hun eigen creatieve kwaliteiten in zang, muziek en taal, gaan ze ook beeld inzetten om de beleving totaal te maken. De vertaling van de zinnen is nog volop bezig, de voorstelling krijgt langzaam vorm maar duidelijk is dat er behalve het pianospel van Egbert ook andere, professionele muzikanten hun bijdrage gaan leveren aan ‘Gegaeve Zinne’.  

Trots

Het drietal is blij dat er zoveel animo is voor de voorstelling, die ontstaan is uit een spontaan idee. Eerdere projecten op andere momenten in verschillende combinaties hebben er de basis voor gelegd, maar het unieke van ‘Gegaeve Zinne’ is toch wel dat ‘de vierde wand’ tussen publiek en artiest bij voorbaat al heel transparant is geworden. En daar zijn de makers best trots op.