Feestweekend schutterij St. Jan in Grubbenvorst

Grubbenvorst Cultuur Zien & Doen 24 augustus 2023

Op zaterdag 26 augustus is er weer het jaarlijkse dorps- en verenigingsschieten op het schietterrein aan de Kromboschweg in Grubbenvorst. Vanaf 14.00 uur kan er weer door iedereen vanaf 15 jaar geschoten worden met de zware buks op de geluidsarme kogelvangers van schutterij St. Jan. Hiervoor dien je wel een ID bewijs mee te nemen.

Hier kun je als vereniging, familie, buurt of vriendengroep een keer ervaren hoe het is om te schieten met de zware buks.  

Instructies

Natuurlijk zullen de leden van de schutterij men hierbij voorzien van duidelijke instructies. Dit is een drietallenwedstrijd en iedereen wordt aangeraden om op tijd aanwezig te zijn, want tot 16.00 uur kunnen er kaarten worden gekocht. Zodat er op tijd begonnen kan worden met het afkavelen en de winnaar voor het donker bekend zal zijn.  

Jeugd

Om de jeugd in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar bekend te maken met het Limburgse schutterswezen en ze de mogelijkheid te geven om zelf te schieten wordt er op deze middag een “familie battle” georganisereerd. Hier kunnen de jeugdigen samen met een ouder/broer/zus of wie dan ook, kennismaken met diverse schietmogelijkheden in een battle tegen een andere familie. Men strijdt in tweetallen. Uiteraard staat er voor het winnende koppel een mooie prijs te wachten. Vader en zoon uit de familie Zinken wisten de titel vorige editie in de wacht te slepen.

Voor de allerkleinste zal er een springkussen aanwezig zijn.

Koningsvogelschieten

Zondag 27 augustus is een van de hoogtepunten in het schuttersseizoen van schutterij St. Jan. Namelijk het jaarlijkse koningsvogelschieten. De schutters beginnen deze dag om 13.30 uur met het thuis afhalen van het huidige koningspaar Math Thuijls samen met dochter Shirley Thuijls. Traditiegetrouw zal dit ook weer gebeuren onder de muzikale klanken van harmonie St. Joseph uit Grubbenvorst.  

Vanaf het huis van de huidige koning vertrekken ze dan naar de schuttershof aan de Kromboschweg voor de officiële opening van het koningsvogelschieten 2023. Na de officiële opening zal er spoedig gestart worden met het schieten op de koningsvogel, waarbij uitgemaakt zal worden wie dit jaar de nieuwe koning zal worden van Schutterij St. Jan.  

Naast het schieten op de koningsvogel is er voor de niet-leden van de schutterij ook de mogelijkheid om mee te schieten op de erelidsvogel. De winnaar mag zich daarna een jaar lang “Erelidskoning(in) van Schutterij St. Jan“ noemen. In 2022 kwam deze eer toe aan onze eigen huisfotograaf Femke Donders uit Grubbenvorst.

Rond de klok van 18.00 uur worden de laatste resten van de koningsvogel geschoten, zodat dan de nieuwe koning en erelidskoning(in) bekend zullen zijn en deze daarna officieel gehuldigd zullen worden op het bordes voor het schutterslokaal. Na deze huldiging is er nog een gezellig samen zijn.  

Op zaterdag 9 september zal de officiële koningsreceptie zijn in ons eigen lokaal.

Voor de jeugd van 8 tot en met 14 jaar is er een vogel opgesteld om zich tot jeugdkoning(in) te schieten. Djenn v. Berkel uit Grubbenvorst wist deze titel in 2022 in de wacht te slepen. Uiteraard zal er dit jaar wederom een jeugdkoning(in) geschoten worden. De winnaar zal buiten de titel ook een mooie prijs in de wacht slepen. De jeugd kan zich koning(in) schieten met de windbuks op een vogel die uit hout vervaardigd is, waarlangs de bekende kleine bölkes weggeschoten moeten worden en is voor alle jeugd uit Grubbenvorst en omstreken.

Al met al natuurlijk redenen genoeg om ook in het weekend van 26 en 27 augustus een bezoekje te brengen aan de schuttershof van schutterij St. Jan in Grubbenvorst aan de Kromboschweg, een zijstraatje van de Californischeweg tegenover het tankstation.