Fotohobbyclub Horst bestaat 50 jaar

Horst Cultuur 27 juni 2023

In 2023 viert Fotogroep Horst aan de Maas haar 50 jarig jubileum. Op 15 juli 1973 is de fotogroep opgericht door enkele vrienden die tijdens hun militaire diensttijd de beginselen van het zelf ontwikkelen en afdrukken van zwart/wit foto’s hadden geleerd. 

Met advertenties in de regionale weekbladen werd een oproep geplaatst voor leden; het gevolg was dat er werd gestart met zo’n 7 personen onder de naam Fotohobbyclub Onstofix (Ontwikkelen, stoppen en fixeren).

Hobbyfotografen

Anno 2023 is de club gegroeid naar een groep met 23 enthousiaste hobbyfotografen, die allemaal de fotografie een warm hart toedragen. Zij komen twee keer per maand op zondagochtend bij elkaar in 't Gasthoês om elkaars fotowerk te bespreken, soms zijn er sprekers die lezingen verzorgen en ook houden ze praktische en leerzame doe-ochtenden of gezellige foto-uitstapjes. Fotogroep Horst aan de Maas is lid van de fotobond en neemt elk jaar deel aan de bondsfotowedstrijd. Op die manier vergelijken ze zichzelf met andere fotoclubs.

De club fotografeert onder andere de carnavalsoptocht en enkele activiteiten van carnavalsvereniging D’n Dreumel in Horst. Daarnaast staan ze als fotografen op de route van de kerstwandeling en hebben ze in september 2022 jong voetbaltalent gefotografeerd tijdens het Dirk Marcellis jeugdtoernooi in Horst.

Gouden jubileum

De fotohobbyclub viert het gouden jubileum met een expositie eind dit jaar in 't Gasthoês. Ook organiseren ze een fotowedstrijd met als thema Horst aan de Maas, waaraan alle inwoners van de gemeente kunnen mee doen. Onder de noemer “kiek es beej de bure” gaan ze het leven in de 16 dorpen van Horst aan de Maas fotograferen. De beste foto uit elk dorp wordt op ansichtkaarten afgedrukt en komt als meeneem-expositie naar alle dorpen in de gemeente. Ook gaan twee bekende fotografen, Karin de Jonge en Tom Meerman, in het najaar van 2023 een lezing verzorgen.