Gemeente biedt subsidies voor afkoppelen regenwater
Het is een feit: wateroverlast is een groeiend probleem in Limburg. Voorkomen kunnen we het niet helemaal, maar we kunnen ons wel beter voorbereiden.
Ons klimaat is aan het veranderen, en dat merken we allemaal. Limburg wordt vaker getroffen door hevige regenbuien, met alle gevolgen van dien. De hoeveelheid neerslag neemt vooral toe door de opwarming van de aarde, warme lucht kan namelijk meer vocht bevatten. Het regenwater zoekt zijn weg. Een groot probleem in dorpen en steden is de 'verstening' door de bouw van straten, gebouwen en pleinen. Hierdoor kan het regenwater niet in de grond wegzakken (infiltreren) en moet het riool al het water afvoeren. Het riool kan de tijdelijke grote hoeveelheden regenwater niet aan, waardoor gebouwen vaker last krijgen van wateroverlast en straten en snelwegen onder water komen te staan.
Het waterschap, de provincie en gemeenten nemen maatregelen om wateroverlast, droogte en hittestress te verminderen en de waterkwaliteit te bewaken. Maar deze maatregelen zijn niet genoeg, we hebben de hulp van iedereen nodig. Samen kunnen we ons beter voorbereiden!
Herinrichten straten
Waterschappen, provincies en gemeenten hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd om ons te beschermen tegen hevige neerslag. In heel Nederland zijn piekbergingen aangelegd om regenwater op te vangen. Denk bijvoorbeeld aan de klimaatbestendige inrichting van het stroomgebied van de Peelloop met een waterberging van maar liefst 40.000 kubieke meter. Ook zijn meerdere straten in Horst aan de Maas heringericht en is door vele inwoners al hemelwater afgekoppeld. Voorbeelden van herinrichtingen zijn: de Wouterstraat – Gerard Smuldersstraat in America, de Swolgenseweg in Tienray, de Kerkstraat – Broekhuizerweg in Broekhuizenvorst, de Barbarastraat in Griendtsveen, het Centrum in Meterik en het Gasthoesplein en de Gasthuisstraat in Horst.
De overheden in Limburg werken samen aan maatregelen om wateroverlast te verminderen, maar je kunt zelf ook bijdragen. In de brochure ‘Bescherming tegen wateroverlast’ vind je informatie over maatregelen die helpen om schade door wateroverlast te verminderen. Denk aan het installeren van waterkerende schotten, het waterdicht maken van muren en kelders, of het afkoppelen en opvangen van regenwater. Sommige maatregelen zijn eenvoudig en tijdelijk, andere zijn meer ingrijpend en permanent. Wat het beste past, hangt af van de woning en het budget. Bekijk ook hoe je verzekerd bent tegen wateroverlast. Meer informatie is te vinden in de brochure op www.wachtnietopwater.nl/brochurewateroverlast.
Opvangen regenwater
Maak van uw tuin een groene oase die klaar is voor de toekomst. Met subsidies en advies op maat kun je jouw tuin transformeren tot een plek waar regenwater welkom is. Samen gaan we de uitdaging aan om regenwater niet langer af te voeren naar het riool, maar het daar te houden waar het valt. Met eenvoudige middelen en gunstige subsidieregelingen kun je jouw tuin waterklaar maken en zo de kans op wateroverlast en verdroging van de grond verkleinen. Je kunt subsidie aanvragen voor het afkoppelen van regenwater. Afkoppelen betekent dat de afvoer van regenwater naar het riool wordt verwijderd en het water in de tuin wordt opgevangen of wegzakt in de bodem. Er zijn verschillende manieren om af te koppelen: bovengronds, ondergronds, groot of klein. Voor elke tuin is er een passende oplossing.
Subsidie
Bij de gemeente is subsidie aan te vragen als je besluit af te koppelen. Je ontvangt 9 euro per vierkante meter. Ondernemers kunnen maximaal 15 duizend euro subsidie krijgen.
Via de website van de gemeente is een adviesgesprek aan te vragen: https://www.horstaandemaas.nl/subsidie-afkoppelen-regenwater.