es bomen

Gemeente gaat illegale bomen-snoei aanpakken

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 13 juli 2023

Binnen de gemeente Horst aan de Maas groeien de meldingen van illegale bomen-snoei terwijl het belang van grote en gezonde bomen voor ons allen juist toeneemt. De gemeente neemt harde maatregelen en gaat schadevergoedingen eisen van inwoners die illegaal gemeentelijke en/of monumentale bomen snoeien. 

De gemeente Horst aan de Maas krijgt steeds meer meldingen van radicaal gesnoeide bomen. In veel van deze gevallen lijkt er een directe link met net geplaatste zonnepanelen bij een bewoner dicht bij de gesnoeide boom. 

Zonnepanelen

Het gebruik van zonnepanelen heeft de laatste jaren een behoorlijke vlucht genomen en in sommige gevallen zal de schaduw van bomen beperkend werken op het rendement van de zonnepanelen. Ondanks dat bomen-snoei niet zomaar is toegestaan ziet de gemeente steeds vaker dat bomen radicaal zijn gesnoeid en in enkele gevallen zelfs vergiftigd. 

Bomen versus zonnepanelen 

De gemeente hecht grote waarde aan het verduurzamen van de energievoorziening. Tegelijkertijd wordt er steeds meer waarde toegekend aan de huidige groen- en bomenstructuur binnen de gemeente. Bomen zijn van groot belang bij het tegengaan van de stijging van de temperatuur en bij het opvangen van de effecten van klimaatverandering. Zo helpen bomen hittestress te beperken; ze brengen schaduw, verkoeling en ze houden water vast in droge tijden. 

Bestaande bomen 

In alle gevallen waarbij sprake is van bestaande bomen, daar geven we de voorkeur aan het belang van de boom. Met andere woorden, degene die voornemens is over te gaan tot de plaatsing van zonnepanelen zal rekening moeten houden met de aanwezigheid van deze bomen en het feit dat deze mogelijk nog kunnen groeien. Als blijkt dat door de aanwezigheid van bomen het te behalen rendement onvoldoende is zal men zelfstandig de afweging moeten maken of plaatsing van zonnepanelen wel zinvol is. 

Nieuwbouwlocaties 

Bij nieuwbouw wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met een zongerichte plaatsing van de woning. Voor het planten van bomen zal de keuze voor locatie, omvang en hoogte van bomen zoveel mogelijk gericht moeten zijn op het zo min mogelijk belemmeren van het rendement van zonnepanelen. 

De waarde van bomen 

Bomen hebben waarde, zowel in psychische als in fysieke zin. De fysieke waarde is in harde valuta uit te drukken. Bij aangebrachte schade aan gemeentelijke en/of monumentale bomen kan en zal de gemeente steeds vaker een schadevergoeding eisen. De hoogte van de schadeclaim wordt bepaald door een taxatie, vermeerderd met de taxatiekosten van een ingehuurde expert. Bij een taxatie wordt gekeken naar de waarde van de boom en de vervangingswaarde. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het rekenmodel volgens de richtlijnen van de NVTB (Nederlandse Vereniging van Taxateurs van Bomen). 

Snoeien van gemeentelijke bomen 

In de basis wordt er niet afgeweken van de driejarige onderhoudscyclus. Tenzij er sprake is van ziektes of onveilige situaties. Een ingediend verzoek voor extra of eerdere snoei ten behoeve van installatie van zonnepanelen zal dan ook worden afgewezen.