Gemeente gaat inwoners in financiële problemen ondersteunen

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Economie 10 januari 2024

De gemeente gaat inwoners met financiële problemen of uitdagingen beter en persoonlijker ondersteunen. Daarvoor gaat ze inwoners met een inkomen tot 150 procent van het sociaal minimum uitnodigen voor een gesprek.

Dat zijn er ongeveer 2500, aldus wethouder Roy Bouten (PvdA).

Financieel moeilijk

Bouten wil voor 1 juli met duizend huishoudens gesproken te hebben. "En dat kunnen ook werkenden zijn die de pech hebben in een goedkope cao te zitten. Ben je bijvoorbeeld alleenstaande met een inkomen van 1.925 euro? Of gehuwd en pensioengerechtigde met een inkomen van 2.898 euro? Dan willen we daarmee ook het gesprek aan." Van inwoners waarbij het niet bekend is dat ze in een financiële moeilijke situatie zitten, worden benaderd via verenigingen, dorpsraden, bedrijven en andere instanties.

Als blijkt dat inwoners te weinig middelen hebben ontvangen terwijl ze daar wel recht op hadden, worden ze met terugwerkende kracht -over een periode van driekwart jaar- gecompenseerd. De gemeente heeft daarvoor 8 ton beschikbaar gesteld.

Samenwerken

Bouten wil ook meer gaan samen werken met partners als werkgevers, de Stichting Voedselbank Limburg-Noord, Akkoord-PO, Dynamiek Scholengroep, BiblioNu en Stichting Leergeld. "Als bijvoorbeeld Stichting Leergeld Horst ad Maas na onderzoek vaststelt dat een gezin in aanmerking komt voor een financiële regeling om de kinderen te laten sporten, hoeven wij niet opnieuw zo’n onderzoek voor hetzelfde gezin uit te voeren voor een andere regeling. Daarin moeten we elkaar meer vertrouwen", aldus de wethouder. Zo wil hij met deze nieuwe werkwijze af van barrières.