Gemeente Horst aan de Maas wil tijdelijk verblijf voor stabiliteit en herstel

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Meterik Swolgen Tienray Economie 2 mei 2024

De gemeente Horst aan de Maas wil een incidenteel bedrag van 200.000 euro beschikbaar stellen voor het ontwikkelen van tijdelijke verblijfplekken voor inwoners in situaties met hoge stress en een gebrek aan stabiliteit. Denk daarbij bijvoorbeeld aan inwoners die te maken hebben met een moeilijke of gespannen thuissituatie en voor wie het beter is om tijdelijk ergens anders te verblijven. 

Ook inwoners voor wie de juiste zorg is gevonden maar die nog een wachttijd moeten overbruggen, zouden hier tijdelijk terecht kunnen. 

Niet langer in eigen thuissituatie

Het gaat hierbij specifiek om inwoners voor wie het, volgens de gemeente,  zeer nadelig is om langer in de eigen thuissituatie te verblijven. Naast deze verblijfplekken wordt onderzocht of het Herstelhuis Noord-Limburg, nu gevestigd in Venray, kan worden gecombineerd met deze verblijfplekken. 

In het Herstelhuis kunnen inwoners terecht om ‘op adem te komen’ en worden ze ondersteund door ervaringsdeskundigen. Nadere details, zoals bijvoorbeeld de maximale termijn van verblijf, zullen de komende weken verder worden uitgewerkt. De verblijfplekken die het college van B en W op het oog heeft zijn voormalige zorgwoningen van Pluryn in Horst, de gesprekken over de huur van deze woningen lopen nog.