Gemeente krijgt begroting niet sluitend door onzekere Rijksbijdrages

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Politiek 3 oktober 2023

De meerjarenbegroting van gemeente Horst aan de Maas is sluitend voor 2024 en 2025. Het college van burgemeester en wethouders gaat impact maken en plannen uitvoeren, samen met inwoners en ondernemers. Zo komen er nieuwe woningen, wordt er meer groen aangeplant en krijgen inwoners sneller de juiste ondersteuning. Ook verkeersveiligheid, bereikbaarheid, de ontwikkeling van verenigingen en passende accommodaties staan hoog op de agenda.

Echter krijgt de gemeente haar begroting voor 2026 en 2027 niet sluitend. Er is namelijk nog veel onduidelijkheid over het geld dat het Rijk gaat uitkeren vanaf 2026. Ook loon- en prijsstijgingen vormen een onzekere factor.

Plannen komen tot uitvoering

Er zijn 30 woningbouwprojecten in bijna alle kernen. De eerste inwoners kunnen de komende tijd hun intrek nemen in de woningen die voortvloeien uit het Masterplan wonen. Er komt meer groen in de openbare ruimte, zodat die aantrekkelijker, gezonder en duurzamer wordt, en zodat inwoners o.a. minder wateroverlast hebben. Het college investeert jaarlijks zo’n 5 miljoen euro in de kwaliteit van wegen en verkeersveiligheid. Inwoners krijgen sneller de juiste ondersteuning. En het team van toezicht en handhaving wordt uitgebreid, zodat onveilige en ongewenste situaties sneller kunnen worden aangepakt.

Kwaliteitsverbetering

Het wordt voor inwoners en ondernemers makkelijker om live en digitaal contact te hebben met de gemeente en om de voortgang van hun aanvragen te volgen. En ze krijgen sneller het juiste antwoord van de gemeente. Om dit mogelijk te maken, investeert het college in verbeterde werkprocessen, slimme techniek, veilige systemen en vaardigheden van medewerkers.

Ambitieus en realistisch

Elbert Joosten, wethouder Financiën (CDA): "We werken samen aan de voorwaarden voor gelukkige en gezonde inwoners, nu en in de toekomst. Daarvoor hebben we eerder duidelijke ambities geformuleerd." 

Zo wil het college grote stappen maken op het gebied van duurzaamheid en klimaat, het sociale domein - samen met partners - transformeren waardoor de zorg toegankelijk en betaalbaar blijft, en zich inzetten voor een gezonde en florerende lokale economie. "Er zijn echter ook uitdagingen: hoewel de begroting voor 2024 en 2025 sluitend is, hebben we op de langere termijn te maken met financiële onzekerheden", aldus Joosten. "Dat betekent dat we realistisch moeten zijn: op enig moment moeten we wellicht scherpe keuzes maken. Dat kan betekenen dat we bepaalde dingen niet meer doen, of dat het langer duurt voordat we plannen kunnen realiseren."

Het college van B&W heeft de Meerjarenbegroting 2024-2027 aangeboden aan de gemeenteraad. Op 7 november neemt de raad hierover een besluit.