kasteel huys ter horst

Gemeente opnieuw op de vingers getikt voor blunder met historisch erfgoed

Horst Algemeen 2 december 2022

De gemeente Horst aan de Maas is opnieuw op de vingers getikt door de provincie als het gaat om cultureel erfgoed. Na fouten bij Kasteel ter Horst blijkt het volgens De Limburger nu ook fout zijn gegaan bij de zoektocht naar het 'verloren' graf van de graaf Van Wittenhorst. De gemeente is de bij Rijksmonumenten verplichte vergunning vergeten.

Wethouder Elbert Joosten erkent de fout. Documenten die zijn ontvangen van archeoloog Xavier van Dijk zouden zijn kwijtgeraakt en vergeten.

Vergunning

Van Dijk, die het onderzoek naar het graf leidde, is verbaasd en had geen weet dat er een verplichte vergunning nodig was. De provincie wees eerder dit jaar oud-wethouder Han Geurts al op de ontbrekende documenten, maar daar is niet meer op gereageerd. Geurts' opvolger Joosten wil alle zaken weer op orde krijgen.

Onder toezicht

De gemeente staat al onder toezicht van de provincie nadat eerder bleek dat er cultuurhistorische schade is aangericht aan de kasteelruïne in Horst. Bij kasteel Huys ter Horst zijn er twee historische waardevolle muren gesloopt en delen van de grond afgegraven wat niet was toegestaan vanwege de historische waarden. De gemeente heeft hierop geen toezicht gehouden.

Lees ook: Gemeente onder verscherpt toezicht gesteld door provincie