Gemeente start omgevingsdialoog over windmolens

Horst Broekhuizen Broekhuizenvorst Grubbenvorst Lottum Meerlo Melderslo Swolgen Tienray Politiek 25 september 2023

Op 11 juli 2023 heeft de gemeenteraad besloten om de plaatsing van windmolens in het gebied A73-Maaslijn verder te onderzoeken. Cruciaal daarbij is het meenemen van de omgeving. Om dat goed en onafhankelijk te laten verlopen heeft  gemeente Horst aan de Maas een bureau in de arm genomen. Zij zullen, onder andere, met alle direct omwonenden persoonlijke gesprekken voeren. 

De gesprekken worden nu opgestart en de inbreng van de omwonenden tijdens deze gesprekken wordt gebruikt voor het opstellen van de Milieu-Effect Rapportage (MER) en Landbouw Effect Rapportage (LER).  

Omgevingsdialoog van grote waarde

Gemeente Horst aan de Maas werkt aan een gezonde en duurzame leefomgeving. Voor de huidige inwoners én voor de toekomstige generaties. Daarom heeft de gemeente besloten om in 2030 dertig procent van de energie die gebruikt wordt lokaal duurzaam op te wekken. Daarvoor zijn naast zonneweides en aardwarmte ook windmolens nodig. Wethouder Thijs Kuipers: “We begrijpen dat het plaatsen van windmolens impact kan hebben en we hebben de zorgen van omwonenden goed gehoord. Omdat we ieders mening en zorg een plek willen geven willen we met de omwonenden een persoonlijk gesprek. Zodat in elke, mogelijke, volgende stap die belangen serieus worden meegewogen.”  

Uitnodiging voor persoonlijk gesprek

In het gebied A73-Maaslijn zijn drie ontwikkelgebieden waar de plaatsing van windmolens wordt onderzocht. Dit zijn Hoogheide, Witveld en Klaver 11. Alle direct omwonenden ontvangen een uitnodiging per brief voor een persoonlijk gesprek bij hen thuis. De gemeente wil graag met alle direct omwonenden in gesprek. Of men nu voor of tegen de plaatsing van windmolens is, of als men twijfelt. Daarbij vindt de gemeente het belangrijk dat ook na een gesprek de inwoner alle mogelijkheden open houdt om bezwaren in te dienen. Nu meepraten biedt de kans om de zorgen en belangen bij ons onder de aandacht te brengen. Zo worden al die zorgen en belangen meegewogen in de vervogstappen. Zowel in de keuze óf er windmolens komen als in de plannen áls er windmolens komen.

MER, LER en meer

De Milieu-Effect Rapportage (MER) is één van de sporen waartoe de gemeenteraad heeft besloten. Met de Notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) wordt beschreven welke milieukundige onderdelen worden onderzocht in de MER. Daarnaast werkt de gemeente aan de andere besluitpunten van de gemeenteraad. Denk bijvoorbeeld aan de voorbereidingen voor de Landbouw Effect Rapportage (LER). Ook gaat de gemeente aan de slag, in samenwerking met de sector, met een toekomstperspectief voor de boomteelt én onderzoeken we de rol van glastuinbouw bij het behalen van de duurzaamheidsambities. Zo behaalt de gemeente de duurzaamheidsambities op een manier waar alle belangen, dus ook die van omwonenden en ondernemers, zorgvuldig zijn meegewogen.