Groenblauwe revolutie bij scholen Horst aan de Maas

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 24 maart 2023

Steeds meer scholen in gemeente Horst aan de Maas toveren hun grauwe grijze schoolpleinen om in een groene oase, waarbij natuur en water de hoofdrol spelen. Schoolpleinen worden met gemeentelijke- en provinciale subsidies en met eigen budget heringericht en voorzien van onder andere bomen, groentetuintjes, waterberging, klimbomen en verkoelende schaduwplekken. Beter voor de leerlingen, de buurt en het milieu.

Het bewustzijn groeit dat groen de gezondheid en het welzijn van jong en oud kan verbeteren. Zo draagt de vergroening van schoolpleinen bij aan socialer- en minder pestgedrag onder leerlingen, verbetering van de motoriek en toename van concentratie in de klas. Daarnaast biedt het een oplossing voor milieuthema’s als hoge temperaturen en wateroverlast. Horst aan de Maas behoort tot de koplopers wanneer het gaat over de aanleg van groene schoolpleinen in Noord- en Midden-Limburg. Doel van de gemeente Horst aan de Maas is om alle scholen te motiveren om de schoolpleinen her in te richten tot een klimaat adaptieve omgevingen.

Enthousiaste scholen

Peter Reuten, beleidsmedewerker duurzaamheid: “Het enthousiasme onder scholen, ouders en leerlingen is enorm. Na basisschool de Bottel in Lottum zijn ook de Kameleon, de Schakel en Megelsheim aangehaakt.” Bij De Bottel is het schoolplein al groen ingericht. Voor de drie andere scholen liggen de ontwerpen al klaar. De ontwerpen zijn in samenwerking met de leerlingen gemaakt. Zo bestaat er een educatief lesprogramma vanuit organisatie Groenblauwe Revolutie Schoolpleinen. Programmamanager Ingrid Langenhoff: “Leerlingen van deelnemende scholen worden van begin tot eind betrokken bij de verbouwing van het schoolplein. Zo hebben we klimaattafels, bestaat er lesmateriaal en maken leerlingen in groepjes een eigen ontwerp van het schoolplein. Het leuke is dat de ideeën van de leerlingen ook echt meegenomen worden in het uiteindelijke ontwerp.” Ook ouders worden door de scholen betrokken bij het project. Zo helpen betrokken ouders bij het beheer of bij de aanleg van de pleinen.

Waterpanel Noord

De verduurzaming van schoolpleinen in Horst aan de Maas is ontstaan op initiatief van Waterpanel Noord. Binnen het project hebben scholen zelf het initiatief en bepalen samen met de leerlingen hoe het schoolplein eruit moet komen te zien. Dit doen ze onder begeleiding van de coaches van de Groenblauwe Revolutie. Ook de gemeente heeft een adviserende- en faciliterende rol binnen het traject.