Kasteelse Bossen Horst

Grootschalig Europees bosherstelproject helpt mee om de Kronenbergse bossen vitaler te maken

Kronenberg Algemeen 26 oktober 2023

SUPERB is een Europees project, dat onder leiding van het European Forest Institute (EFI) inzet op het herstel van duizenden hectaren boslandschap in heel Europa. Er lopen twaalf grootschalige deelprojecten in twaalf landen, die verschillende uitdagingen en stressfactoren voor de Europese bossen vertegenwoordigen, en daarbij de noodzakelijke herstelmaatregelen. 

In Nederland, en specifiek in de omgeving van de Kronenbergse bossen, gaat het om herstel van verzuurde bossen op de hogere zandgronden. 

Intensief gebruikt agrarisch landschap

Hoewel de zandgronden in Zuidoost-Nederland ooit bedekt waren met uitgestrekte bossen, zijn de bossen tegenwoordig klein, jong en onderdeel van een intensief gebruikt agrarisch landschap. Tientallen jaren van bosbeheer in homogene dennenbossen gericht op productie, veranderingen in de waterhuishouding en de intensivering van de landbouw leidden tot bodemdegradatie en verzuring. Hierdoor zijn bossen minder vitaal. Tel daarbij klimaatverandering en het verlies aan biodiversiteit, en de noodzaak voor maatregelen is duidelijk. 

Om de waardevolle bossen voor de toekomst te behouden, slaan de Gemeente Horst aan de Maas, Bosgroep Zuid Nederland en Wageningen Environmental Research de handen ineen in het grootschalige Europese herstelproject "SUPERB". SUPERB zet in op grootschalig bosherstel en adaptatie om de Europese bossen zo veerkrachtig mogelijk de toekomst in te loodsen.

Bosherstelmaatregelen

De komende winter voert de gemeente twee typen bosherstelmaatregelen uit in de Kronenbergse bossen, namelijk aanplant van nieuwe boomsoorten en met een helikopter uitstrooien van steenmeel. Steenmeel is fijngemalen gesteente dat langzaam (in circa 15 jaar) afbreekt en hierbij de ontbrekende mineralen aan de bodem toevoegt. Hierdoor herstellen bosbodem, bomen en biodiversiteit.