Herstelde das weer terug naar de natuur

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 19 februari 2024

Een das die eerder klem was komen te zitten in een dassenburcht, en uit deze benarde positie werd bevrijd, is zover hersteld dat ze is vrijgelaten in haar eigen omgeving. Een wandelaar trof de das begin januari aan toen hij een wandeling maakte in een natuurgebied ( in een niet nader genoemde plaats) in Horst aan de Maas. 

Het beestje lag te hijgen en kreunen in een kuil. Na een week van vorst en sneeuwval kon er van alles aan de hand zijn, dus gingen vrijwilligers van Stichting Dassenwerkgroep na de melding snel de situatie bekijken. 

Klem

Ter plaatse bleek dat er iemand met een voertuig op het akker had gereden, en ruim voor de stortbergen van een burcht was gestopt. De dassen hadden een kamer gemaakt, verder de akker in. Deze is vervolgens ingezakt, waardoor de das klem kwam te zitten. Ze had zichzelf wel deels weten vrij te graven met haar voorpoten, echter het achterlijf zat nog klem. De vrijwilligers hebben de das uiterst voorzichtig verder uit weten te graven. 

Zwanger

‘’De das was aanvankelijk angstig, en hapte om zich heen, maar liet het uiteindelijk heel rustig toe. Ze zat met haar achterlijf vast in natte bevroren grond met heel veel kweekgras. De zwaar onderkoelde das is voorzichtig opgewarmd, en daarna door onze dierenarts grondig nagekeken. Het bleek een vrouwtje te zijn. Ze had een achterpoot uit de kom. Deze kon onder narcose terug op z'n plek gemanoeuvreerd worden. Ook was te voelen dat ze zwanger was. Omdat er verder geen verwondingen gevonden konden worden, maakte ze gelukkig goede kans op volledig herstel’’.

Jonge dasjes

Nadat het dier voldoende was aangesterkt, en de dierenarts haar goedkeuring had gegeven, mocht het terug naar haar eigen burcht. Een geweldig moment volgens de Dassenwerkgroep. ‘’Bij het terug plaatsen liep ze heel rustig en vastberaden een hol in, waar verse graafactiviteit te zien was. Na alle inspanningen van alle betrokkenen was dit wel een feestje waard! En nu maar hopen dat we binnenkort de sporen van jonge dasjes gaan zien op de locatie’’.