Het atrium van de Sint-Lambertuskerk vertelt de geschiedenis van Horst
Op de plek waar omstreeks duizend jaar geleden het dorp Horst ontstond, wordt vanaf 1 juni 2024 de geschiedenis van Horst verteld. In het atrium van de Sint-Lambertuskerk verschijnen een vijftal informatiezuilen en het atrium zelf wordt verfraaid en ingericht om mensen te ontvangen en als startpunt voor rondleidingen te dienen.
De afgelopen drie jaar hebben vrijwilligers gewerkt aan het zichtbaar en ‘afleesbaar’ maken van het lokale verleden. Dat past uitstekend in het beleid van het bisdom dat kerken die blijven bestaan om een rol in de eredienst te hebben, ook geschikt worden gemaakt voor andere maatschappelijke taken. Het atrium wordt zo een bijzonder informatiepunt over de ‘geschiedenis van de plek’. Individuele bezoekers aan Horst en groepen geïnteresseerden vinden hier dan informatie. Behalve dat dit een stimulans is voor toeristisch bezoek aan Horst, biedt het ook mogelijkheden voor omgevingsonderwijs.
Vijf tijdvakken
In het atrium wordt straks de geschiedenis van Horst verteld in vijf tijdvakken:
- tot 1450, het begin: bouw van het eerste kerkje
- 1450-1550, voorspoed: pracht en praal vergaard met lokale middelen
- 1550-1853, stagnatie: oorlog en armoede
- 1853-1944, hoogtijdagen: het Rijke Roomse Leven
- 1944-nu: op- en neergang: wederopbouw, ontkerkelijking en erkenning van de kunstschatten
Elk tijdvak heeft een eigen informatiezuil waarop wereldlijke en kerkelijke ontwikkelingen worden beschreven en getoond in context met relevante gebeurtenissen op nationaal en internationaal niveau. Daarnaast kan de bezoeker op een digitaal informatiescherm met gebruik van interactieve presentatietechnieken op verschillende niveaus van verdieping aanvullende informatie ophalen. Er komen ook faciliteiten voor de weergave van geluid en muziek, en beveiligingscamera’s.
Sint-Lambertuskerk Rijksmonument
De Sint-Lambertuskerk in Horst is een Rijksmonument met een rijke geschiedenis. Daarvan getuigen de vele kunstvoorwerpen in de kerk. Eeuwenlang was de kerk het middelpunt van de dorpsgemeenschap, zowel voor godsdienstoefeningen als voor wereldlijke zaken. Het gebied rondom de kerk draagt nog de sporen van de Horster geschiedenis: bijzondere gebouwen, stratenplan, pleinen, kerkhof, etc. In deze achtergrond passen ook verhalen over de geschiedenis die zich hier heeft afgespeeld.
De kosten van het project bedragen ruim 100.000 euro. De gemeente Horst aan de Maas heeft een subsidie toegekend van 25 duizend euro uit de middelen ter stimulering van de vrije tijdseconomie. De andere bijdragen komen van de provincie Limburg, het Mondriaan Fonds, het Cultuurfonds, de Rabobank, Stichting de Kamp en Van Rensch Holding.