Het ‘vergeten’ vliegtuig in Horst/Hegelsom
De Tweede Wereldoorlog kent zijn helden en bekende slachtoffers. Maar de meeste namen van gesneuvelde militairen zijn allang weer vergeten. Zo kwamen boven Nederland duizenden vliegers om het leven, velen hebben een gedenksteen gekregen op de plek van de gruwelijke crash. Maar er waren ook vliegtuigen die zich ergens in de grond boorden en waar de huidige omwonenden helemaal niets van weten, dat is ook het verhaal van vlucht Z8867.
Op 1 juni 194 22:50 uur stijgt deze Britse Wellington Bommenwerper van het 23 OTU samen met 955 andere vliegtuigen op vanaf RAF Stradishall het doel is de plaats en omgeving van Essen in Duitsland. De vijfkoppige bemanning van de Z8867 zou hun doel nooit bereiken, op 2 juni worden ze boven Noord Limburg beschoten door de nachtjagerbemanning 3/NJG 1, die met een Lichtenstein uitgeruste Messerschmitt BF110 vanaf vliegveld Venlo vlogen.
Boerderij Tacken
Op 2 juni 1942 om 00:30 uur crasht het toestel nabij de Stationsstraat G 86a in Horst, de romp van het toestel komt op tweehonderd meter ten zuiden van de boerderij Tacken neer, de brokstukken zijn tot ver over de grens van Hegelsom (huidige voetbalvelden) terug te vinden. De paardenstal en de schuur van boerderij Tacken worden ook getroffen en vliegen in brand. Op ongeveer 50 vanaf de openbare weg werden tevens drie onontplofte bommen aangetroffen. Bij het vliegtuig liggen vier overledene, twee met parachute, de vijfde wordt verbrandt aangetroffen in de cockpit.
Rijksveldwachter Goossens is als een van de eerst ter plaatse, op last van burgemeester van Grunsven brengt hij de Ortskommandantur te Venlo op de hoogte van het ongeval. De stoffelijke resten van de bemanning worden in de loop van de dag geborgen en overgebracht naar het vliegveld Fliegerhorst op de Groote Heide bij Venlo.
Verwarring
Er wordt dan in de jaren daarna historisch veel fout geschreven over deze vlucht en er ontstaat verwarring over de locatie van het neerkomen van dit vliegtuig waarbij de dorpen Heer en Nederasselt worden genoemd. Bij het naoorlogse onderzoek naar deze vlucht wordt door ambtenaren op het gemeentehuis zelfs aangegeven aan de Engelse onderzoekers van de RAF, die ter plaatse zijn komen kijken, dat er op locatie Stationsstraat Horst geen vliegtuig is neergestort. Wat wel vast staat dat de bemanning een eerste graf krijgt bij het vliegveld in Venlo en dat ze in 1947 worden herbegraven op het Jonkerbos War Cemetery te Nijmegen. De nu bijna 90 jarige Horstenaar Harrie Tacken wist zich gelukkig, recent, nog wel deze crash achter zijn ouderlijke boerderij te herinneren, in zijn verklaring sprak hij over diverse branden in de weilanden van zijn vader en de zwaar getroffen paardenstal.
Kom alles te weten over deze vergeten vlucht! Bezoek op zaterdag 23 november de tentoonstelling van de Heemkundevereniging Hegelsom. Naast dit bijzondere verhaal ontdek je ook veel meer over vijf jaar oorlog in deze regio. Speciale aandacht gaat uit naar de vele gezichten (foto's) van vooral jonge mannen die in de laatste drie dagen vóór onze bevrijding in deze regio hun leven gaven voor onze vrijheid.