Historisch bushokje Meerlo blijft gespaard na reconstructie N554

Meerlo Algemeen 26 december 2023

De gemeente Horst aan de Maas heeft samen met een projectbureau onlangs een plan gelanceerd om de doorgaande weg Tienray-Meerlo (N554) verkeersveiliger te maken. Zoals een smaller asfaltdek voor het verkeer, en bredere fietspaden.

Tijdens de informatiebijeenkomst is ook gesproken over de bushaltes en het bijzondere bushokje dat in Meerlo ter hoogte van ’t Brugeind staat. Volgens de projectleider is daarover al gesproken met de gemeente Horst aan de Maas met de suggestie om dat te handhaven.  

Straatmeubilair

Het bushokje aan het Brugeind in Meerlo is één van de weinige overgebleven voorbeelden van straatmeubilair uit de wederopbouwperiode in ons land. Het bushokje staat nog op de oorspronkelijke plaats en is nog steeds in gebruik. Geplaatst in de jaren 50/60. 

In de voormalige gemeente Meerlo-Wanssum stonden er drie: in Meerlo, Wanssum en Blitterswijck. Die van Blitterswijck is per ongeluk door de gemeente Venray verwijderd. In Wanssum staat het bushokje ook nog aan de Geijsterseweg.

Het betonnen bushokje gebouwd op een rechthoekige plattegrond en is één bouwlaag hoog. Beide zijkanten van het bushokje bestaan uit een betonnen element dat zich naar boven toe aan beide zijden verbreedt. Tussen deze elementen in is een rechthoekige betonnen plaat geplaatst met daarin acht rechthoekige openingen. Het ‘dak’ heeft een ronding. Het hokje biedt aan beide zijden schuilruimte.

SOS Meerlo-Wanssum

Op zeker moment was het verwaarloosd door onder andere graffiti en affiches die links en rechts, schots en scheef er op werden geplakt. De ontwikkelingsorganisatie Stichting OntwikkelingsSamenwerking (SOS) Meerlo-Wanssum bedacht een plan om de huisjes op te knappen en te voorzien van een beschildering die verwees naar haar activiteiten.  

Onder leiding van kunstenares Karlijn Surminski hebben kinderen er fraaie wereldfiguren op geschilderd. Sindsdien is er geen graffiti meer gespoten of affiches opgeplakt en zijn de inwoners er trots op. Onlangs heeft de kunstenares het geheel nog een keer opgepimpt. Dit bushokje is een fraai monumentje in de doorgaande weg van Meerlo.

Het bushokje in het dorp, tegenover de kerk, is van een andere, latere orde en van minder historische waarde: van staal. Maar wel beschilderd door kinderen in het kader van SOS Meerlo-Wanssum activiteiten.