Honderden mensen in protestloop voor behoud asielopvang Horst

Horst Algemeen 20 december 2022

Tussen de 150 en 200 mensen hebben uit protest deelgenomen aan een 'samenloop' in Horst. De stoet vertrok vanaf de noodopvang in de Kasteelse Bossen en trok naar het gemeentehuis.

Burgemeester Palmen kondigde eerder deze maand aan de noodopvang voor vluchtelingen per 9 januari 2023 te sluiten. Op deze locatie zitten 97 mensen waaronder 35 kinderen. 

Landgraaf

Door de sluiting zijn deze mensen genoodzaakt opnieuw te verhuizen naar een nieuwe, tijdelijk opvanglocatie in Landgraaf. Volgens de organisatie van de samenloop is verlenging van de noodopvang in Horst mogelijk. Daarnaast zouden omwonenden, leraren, medewerkers en vrijwilliger het wenselijk vinden als de opvang gehandhaafd blijft. De organisatie pleit er voor om de opvang te handhaven tot er een permanente locatie voor de asielzoekers is.

Besluit

De burgemeester was samen met wethouder Bouten aanwezig om het verhaal van het protest aan te horen. De burgemeester blijft echter bij zijn besluit. Zo bleek dinsdagavond tijdens de raadsvergadering. "We hebben nu de zekerheid dat de groep op een goede nieuwe plek terecht komt. Die zekerheid hebben we straks niets als ze in Horst blijven", aldus Palmen. De gemeenteraad respecteerde die keuze.