Honderdvijftig asielzoekers uit Ter Apel tijdelijk opgevangen in ’t Haeren Grubbenvorst

Grubbenvorst Algemeen 29 juni 2022

Gemeenschapshuis ’t Haeren in Grubbenvorst is vanaf 27 juli twee weken lang beschikbaar als crisisopvang voor honderdvijftig asielzoekers. Aanleiding is de crisissituatie in aanmeldcentrum Ter Apel.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) heeft momenteel een tekort aan opvanglocaties. Alle gezochte oplossingen leidden niet tot een situatie die onder controle is. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft aan alle Veiligheidsregio’s een dringend verzoek gedaan om crisisnoodopvang voor asielzoekers mogelijk te maken. Horst aan de Maas neemt deze taak op zich voor de Veiligheidsregio Limburg-Noord.

Gesloten

Volgens de gemeente is het dan vakantie dus een periode waarin het gemeenschapshuis gesloten is voor regulier gebruik. Burgemeester Ryan Palmen: “Ik vertrouw er op dat wij deze mensen een veilig en rustig verblijf kunnen bieden voor de dagen dat ze bij ons zijn. Ik realiseer mij dat deze crisisnoodopvang mogelijk druk op onze gemeenschap legt. We organiseren het beheer en toezicht in en rondom het gemeenschapshuis met een ervaren, professioneel bedrijf. Er is altijd een aanspreekpunt. Veiligheid voor iedereen staat voorop.”

Na deze periode van twee weken gaan de asielzoekers naar een andere opvanglocatie. De gemeente heeft omwonenden, enkele stakeholders en gebruikers van het gemeenschapshuis geïnformeerd.