Horster bedrijf recyclet carnavalsbekers tot hoogwaardige verpakkingen
Tijdens de afgelopen carnavalsperiode heeft het Horster bedrijf Verstappen Advanced Packaging een succesvolle test uitgevoerd voor het recyclen van PET drinkbekers tot hoogwaardige voedselverpakkingen. De test toont aan dat deze drinkbekers prima te gebruiken zijn om nieuwe voedselverpakkingen van te maken.
De vraag naar gerecycled materiaal voor voedselverpakkingen neemt elk jaar toe, daarom is het belangrijk dat er nieuwe stromen gerecycled PET beschikbaar komen. “Wij kunnen op dit moment alleen maar PET flessen, zoals statiegeldflessen, recyclen tot nieuwe voedselverpakkingen”, geeft Mieke Verstappen van het bedrijf aan.
Samenwerking met horeca Horst en Sevenum
“Tegelijkertijd zijn door nieuwe wetgeving evenementorganisaties verplicht om te werken met herbruikbare drinkbekers óf ze moeten plastic drinkbekers apart inzamelen voor hoogwaardige recycling. In Horst en Sevenum hebben ze gekozen voor het laatste en wij wilden eens kijken hoe we samen dit proces circulair kunnen maken. Daarnaast vinden wij het belangrijk om de horeca en plasticrecyclingbedrijven een steuntje in de rug te geven.”
De test werd in samenwerking met diverse partijen gehouden. “Met de horeca in Horst en Sevenum hebben we afgesproken dat de drinkbekers aan ons beschikbaar werden gesteld. Deze, bijna kwart miljoen bekers, hebben wij verzameld. Kurstjens Recycling, de specialist op het gebied van duurzame afvalverwerking, heeft gezorgd voor een geschikte container en voor de aanlevering van de drinkbekers bij een plasticrecyclingbedrijf. Vervolgens wordt het materiaal daar gekeurd, gewassen en omgezet naar grondstof die wij weer gebruiken. Van de carnavalsbekers maken wij in feite nu nieuwe voedselverpakkingen.” vertelt Mieke. “We hebben met de test aangetoond dat de bekers, net als statiegeldflessen, prima gebruikt kunnen worden in een circulair recyclingproces.”
Meer gerecycled PET nodig
Er zijn tijdens de test ook een aantal aandachtspunten naar voren gekomen waar Verstappen en de evenementenorganisatoren mee aan de slag gaan. Zo is het belangrijk dat er alleen maar PET drinkbekers gebruikt worden, het liefst volledig onbedrukt en welke zo min mogelijk vermengd raakt met ander afval. Verstappen: “PET is namelijk op dit moment de enige kunststofsoort dat gerecycled mag worden tot nieuwe voedselverpakkingen. Zorgdragen voor een zo zuiver mogelijke afvalstroom is daarbij belangrijk. Omdat dit best technisch is, denken we graag mee met organisatoren om ze op weg te helpen met de recycling.”
De test zal in de toekomst daarom ook een vervolg krijgen.