Horster volleybalheren door naar tweede ronde nationale beker

Horst Sport 18 september 2023

Hovoc Heren 1 heeft na wat administratieve trucjes en teruggetrokken teams zijn plek in de Tweede Divisie D weten te behouden. Hierdoor mochten de mannen uit Horst ook meedoen aan de eerste ronde van de nationale beker. Deze bestond uit een driekamp die in Horst gespeeld werd, met de teams Next Volley Dordrecht HS1 en Shot HS1 uit Culemborg.

Hovoc mocht het als eerste opnemen tegen Eerste Divisionist Next Volley Dordrecht. Dordrecht, een zeer sterke ploeg, maakte al snel de voorsprong in set 1 door een sterke serviceserie van hun diagonaal. Hier had de Hôrster passlijn duidelijk moeite mee. Heren 1 kon redelijk meekomen, maar Dordrecht bleef zijn 6 punten voorsprong de hele set houden. Uiteindelijk won Dordrecht set 1 met 18-25.

Set 2

In set 2 begon Hovoc sterker aan de wedstrijd, het ging gelijk op met de Eerste Divisionist. Helaas, net zoals in de eerste set, kreeg Heren 1 een lastige serviceserie om de oren en verloor ook set 2: 17-25.

In set 3 begon Dordrecht weer sterk. Harde aanvallen en redelijk wat fouten aan de kant van Hovoc zorgden wederom voor een voorsprong voor de Dordtenaren. Ondanks een redelijk niveau was het duidelijk dat de ploeg uit Zuid-Holland een maatje te groot was voor de Hôrster mannen: 19-25 verlies.

Shot HS1

De volgende wedstrijd op het programma was Dordrecht tegen Shot. Shot, net als Hovoc uitkomend in de Tweede Divisie, wist tegen Next Volley wél 1 setje te pakken. Maar ook zij konden geen stunt uithalen. Dit betekende dus dat de winnaar van de laatste wedstrijd tussen Hovoc en Shot door zou gaan naar de tweede ronde van de nationale beker.

In set 1 waren beide ploegen aan elkaar gewaagd. Het spel aan de kant van Hovoc werd goed verzorgd en de mannen werden feller. Hierdoor wist Hovoc ook een gaatje te slaan van 3 punten. Toch wist Shot in de slotfase van de set terug te komen met een sterke serviceserie waardoor ze de set nipt naar zich toe trokken: 23-25 verlies.

In set 2 hielden de Horster mannen het niveau goed vast. Hovoc leverde veel druk in de service en aanval. Shot maakte duidelijk meer eigen fouten en zo sleepte Heren 1 de set binnen met 25-20.

Set 3 kende een klein dipje aan de Horster kant. De felheid was eraf en de vermoeidheid begon in te kicken. Door meer eigen fouten werd er geen gat geslagen in de stand en bleef het spannend tot op de laatste punten. Gelukkig deed Hovoc tijdens de ‘’Big Points’’ wat het moest doen en won het de set met 28-26.

Alles of niets

Set 4 betekende alles of niets. Beide teams waren uitgeput, maar alles stond nog op het spel. Hovoc kwam niet terug naar het niveau van set 2, maar ook Shot wist geen gat te slaan. Coach Pim Janssen nam een time-out en sprak zijn ploeg stevig toe. Toen Heren 1 weer het veld in kwam, was er duidelijk te zien dat het vuur bij de ploeg nog één keer was aangewakkerd. Hovoc vocht voor elke bal en dwong de mannen uit Culemborg tot het maken van fouten. Set 4 werd gewonnen met 25-19.

Vanwege deze overwinning is Hovoc Heren 1 door naar de tweede ronde van de nationale beker, waarin de Topdivisie-teams instromen. Dit betekent lastige tegenstanders van het tweede niveau van Nederland, maar zeker ook een mooie uitdaging voor het jonge team uit Horst.