Horsterse Stefania van Lieshout reist met ov naar India en brengt reisverslag in boekvorm uit

Horst Economie 4 juni 2024

De Horsterse Stefania van Lieshout heeft onlangs het boek 'Het Pompeuze Thee-Emporium' uitgebracht. Een reisverslag vanuit Engeland naar India met het openbaar vervoer.

Van Lieshout reisde vanuit haar woonplaats St. Ives in Engeland en zette haar avonturen op papier.

Vaag plan

"De reis was een vaag plan", vertelt de oorspronkelijk Horsterse. "Meer een concept eigenlijk, met als uitgangspunt dat ik niet wil vliegen om het klimaat niet nog verder op te warmen. Dus dat wordt de trein, bus of boot". Van Lieshout reist vanuit Engeland naar Nederland door Tsjechië, Slowakije, Hongarije, Servië, Bulgarije, Turkije, Cyprus, Jordanië, Saoedi-Arabië, Qatar en tenslotte India. Samen met haar partner, zonder uitgewerkt plan, dat betekent voortdurend beslissingen nemen. Beslissingen die achteraf te duur, stom of gevaarlijk zijn. Het is omgaan met tijd- en cultuurverschillen, communicatieproblemen met elkaar en de ander, verandering van klimaat, slaapgebrek en ander voedsel.

Onderweg worden ze door een buschauffeur achtergelaten in de woestijn, ze zien kruisraketten overvliegen in Saoedi-Arabië, in Qatar biedt een sekswerker zijn diensten aan. In India vissen koeien hun eten uit een zee van plastic. Ethische dilemma's, culturele verschillen en politieke vraagstukken komen uitgebreid aan bod. Het is een humoristisch en soms kritisch reisdagboek met veel liefde geschreven voor de mensen en de natuur onderweg.

Sterke punten

Het reisboek is net iets anders dan een humoristisch verslag. Ze neemt de lezer mee in haar ontmoetingen en observaties onderweg waarbij ze ethische dilemma's niet schuwt. De cultuur, natuur en de politiek van de bezochte landen komen aan bod, waarbij ze de staat van de landen vergelijkt en vaak de vinger op de zere plek legt. Onderweg heeft ze foto's gemaakt die het verhaal illustreren.

Van Lieshout is oorspronkelijk psycholoog, econoom en fotograaf voor het Culinair Geheugen, een kookboek met recepten uit Grootmoeders Keuken dat inmiddels aan de derde druk toe is. Ze is kind van een Italiaanse moeder en Nederlandse vader. Ze heeft Engelse lessen gegeven aan Palestijnse vluchtelingen in Syrië. In Oman, Maleisië en Rusland werkte ze in de olie- en gasindustrie. En in Spanje werd ze, ondanks dat ze overal verdwaalt, een prijswinnend reisblogger.

Haar boek 'Het Pompeuze Thee-Emporium' is nu verkrijgbaar online of als e-boek.

India Darjeeling Het Pompeuze Thee-Emporium (1).jpg