IN BEELD: eerste jonge kraanvogel in de Peel

Griendtsveen In beeld 30 augustus 2022

In de Mariapeel is dit jaar voor het eerst in de geschiedenis een kraanvogel grootgebracht. De bekende natuurfotograaf en cineast Jan van de Kam kreeg als enige toestemming om met de nodige grote voorzichtigheid het opgroeien van de kuikens te volgen en vast te leggen. Het resultaat is een schitterend filmpje dat een inkijk geeft in het familieleven van de kraanvogel. 


In het vroege voorjaar werden in de Peel drie paren waargenomen: één in de Groote Peel, één in de Deurnese Peel en één in de Mariapeel. Het paar van de Groote Peel is heel ver gekomen en heeft naar alle waarschijnlijkheid gebroed, maar dat broedsel is om onbekende redenen mislukt. Voor de Deurnese Peel waren de indicaties voor broeden minder duidelijk en daar was sprake van hooguit een broedpoging dat in een vroeg stadium al mislukt is. 

 

Rust

In de Mariapeel daarentegen was er in het begin een druk baltsend paar, dat opeens van de radar verdween. Dat is een goed teken, want zodra er een nest met eieren is, gedragen de vogels zich zeer heimelijk. Staatsbosbeheer reageerde daar hele adequaat op door delen van het gebied af te sluiten, waardoor de voor kraanvogels broodnodige rust werd gewaarborgd. Heel groot was dan ook de vreugde dat opeens een paar met nog twee kleine jongen opdook in het gebied.