IN BEELD: Peeltroef in de Peel

Griendtsveen In beeld 18 april 2024

In Griendtsveen staat sinds kort weer een nieuwe Peeltroef. Deze is gemaakt door beeldend kunstenaar Dirk Verberne uit Helenaveen. Bij een Peeltroef kunnen één of meerdere verhalen worden verteld over de natuur/natuurontwikkeling of de historie van het gebied.  

Turf

Een plek waar gestopt kan worden om een wandeling te maken in Peel, waar gewerkt wordt aan vernatting en de weerbaarheid van het natuurgebied. Langs het Deurnes Kanaal wat een groot onderhoud heeft gehad zodat het er weer vele jaren tegen kan. Ook zie je de restanten van een van de turfstrooiselfabrieken. Waar turf gemalen werd om te dienen als strooisel voor de paardenstallen in de grote steden. 

Station

Vlak bij lag ook station Helenaveen, waarvandaan al het strooisel de wijde wereld in vertrok. Tijdens de hoogtijdagen een van de drukste stations van Nederland. Verder zijn hier in de directe omgeving ook nog sporen van de Peel-Raamstelling te vinden. Een verdedigingslinie die eind jaren dertig ons land tegen een inval moest beschermen. Een plek om eens stil te staan bij de omgeving.