Kleine natuur groots in beeld

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray In beeld 18 februari 2024

Piet Driessen uit Hegelsom is bijna dagelijks met zijn fototoestel op pad en vertelt ons graag iets over de prachtige natuur…..Deze keer: De natuur ontwaakt, honden aan de lijn.

De eerste jonge haasjes zijn geboren, en binnen enkele maanden zijn de vogels en reeën ook aan de beurt. Laten we daar dan in de natuur rekening mee houden, als we met onze viervoeter op pad gaan.

Toch zijn er hondeneigenaren die de regels aan hun laars lappen. Boswachters maar ook burgers vinden dat een waarschuwing niet volstaat en dat er sneller boetes uitgedeeld moeten worden. Een boete voor het lopen met een niet-aangelijnde hond is 99 euro. Als een hond achter wild aanzit, kan de boete oplopen tot 400 euro.

Ik denk dat ik namens alle natuurliefhebbers spreek als ik zeg dat loslopende honden een grote frustratie zijn als de dieren in de natuur voor het nageslacht moeten zorgen. Mensen zijn zich er vaak niet van bewust dat een hond veel schade kan aanrichten. Reeën worden doodgebeten en vogels verjaagd. Mensen zeggen vaak, mijn hond doet zoiets niet, maar in principe heeft elke hond het instinct om achter een wild dier aan te gaan.

Als ik iemand zie wandelen met een hond die niet aangelijnd is, ga ik vaak eerst even praten. Maar de laatste jaren merk ik dat deze mensen vaak een kort lontje hebben, en ook nog agressief worden. Elk jaar worden er tientallen beesten doodgebeten of nesten verlaten van vogels die vaak zijn opgejaagd. Er zijn voldoende gebieden waar jou hond vrij kan rondlopen en zelfs nog een date van over kunnen houden. Op deze link https://www.doggydating.com/honden-los-in-schadijkse-bossen kunnen we zien waar dit in Horst aan de Maas is  

Verder zijn er in diverse dorpen uitloop weides waar ze kunnen spelen en hun behoeften kunnen doen, dus zoek die even op. Ook storen mensen die aan het wandelen zijn zich aan honden die dan tegen hun aan springen. Ook zijn mensen vaak bang voor een loslopende grote hond en vermijden dan deze plaatsen om te gaan wandelen. Al Met al ga gewoon even beter met mens en natuur om, en geniet van wat wij gratis hebben gekregen. 

Foto's, verzwakt kalf omdat de moeder vaak is opgejaagd en het kalf geen melk heeft kunnen geven. Andere foto, verlaten eenden nest omdat deze ook verjaagd is en de eieren koud zijn geworden en niet meer uit komen.

Wilde eend (221).jpg