Kleine natuur groots in beeld

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray In beeld 26 november 2023

Piet Driessen uit Hegelsom is bijna dagelijks met zijn fototoestel op pad en verteld ons graag iets over de prachtige natuur…..Deze keer: het wordt winter.

 

Het word winter, laten we denken aan de vogels/dieren rondom ons huis.

De komende koude maanden komen er aan, en wij zitten allemaal mooi warm binnen. Laten we dan ook even aan de vogels/dieren denken die het buiten wat minder gemakkelijk hebben, en waar wij in de lente/zomer weer veel plezier van hebben.

De grootste fout die gemaakt word, is dat we alle bladeren uit de tuin verwijderen. Dit betekend vaak 80% minder voer/insecten in de winter voor onze vogels. Dit omdat merels, roodborstjes, heggenmus en huismussen natuurlijk tussen deze bladeren nog aardig wat insecten kunnen vinden in de koude periode. Dus laat in de herfst eens gewoon een hoek in de tuin de bladeren liggen. Hier scharrelen de vogels dan dagelijks en kan ook de egel overwinteren. Als er muisjes komen bij de bladeren kan hier weer de wezel en hermelijn van profiteren, omdat deze het ook elk jaar een stuk moeilijker krijgen.

Dan als er een periode met sneeuw gaat komen, maken we eerst met een bezem de plaats waar we gaan voeren sneeuwvrij natuurlijk. Er zijn diverse soorten zaden die de vogels waarderen maar pinda's en zonnepitten eten ze vaak altijd omdat deze ook heel voedzaam zijn, en dat weten ze precies. Alle graansoorten worden ook graag gegeten. Voerbollen of pindabakjes ophangen is ook prima natuurlijk, omdat de grootste vijand van de vogel (de kat) altijd wel op de loer ligt. Stukjes appel of pindakaas word ook door de vogels goed gewaardeerd.

Zit de temperatuur net boven het vriespunt, dan graag een bakje/bord water zodat ze ook wat te drinken hebben of zich kunnen wassen. ligt de vorst op de loer, plaats dan gewoon een paar kopjes lauw water zodat ze zich niet kunnen wassen, en dus ook niet de veren kunnen bevriezen.

Dus laten we onze trouwe vogels/egels mooi de winter doorhelpen, dan hebben we in de lente/zomer hier weer veel plezier van.