Komende vrijdag Sint Maarten in diverse dorpen van Horst aan de Maas

Horst Lottum Cultuur 7 november 2023

Tijdens Sint Maarten, op vrijdag 10 november, mogen alle kinderen van onder andere Horst met hun lampion langs de deuren gaan om snoep bij elkaar te zingen. Na de rondgang volgt een fakkeloptocht en wordt het Sint Maartensvuur ontstoken.

Lampion maken

Woensdag 8 november mogen alle kinderen uit Horst tussen 14:30 en 16:30 uur een lampion maken in de blokhut van Jong Nederland Horst aan de Toon Hendriksstraat voor het kleine bedrag van 1 euro. Er is voldoende knutselgerei aanwezig, maar de kinderen kunnen ook zelf een lampje, een doos of andere spullen meenemen. Aansluitend op deze knutselmiddag wordt de fakkelwedstrijd gehouden. Tussen 16:30 en 17:30 uur zit de vakkundige jury klaar om de zelfgemaakte fakkels en lampionnen van de kinderen te beoordelen. Er zijn leuke prijzen te winnen die door Sint Maarten bij het Sint Maartensvuur worden uitgereikt.

Rondgang

De jaarlijkse rondgang waarin de kinderen al zingend en met hun lampion langs de deuren mogen gaan om snoepgoed te verdienen is op vrijdag 10 november van 17:30 tot 18:15 uur. Hierna komt Sint Maarten met de Drumband van Jong Nederland Horst naar het Sint Lambertusplein waar de fakkeloptocht begint. Om 19:15 uur vertrekt de optocht met fakkels en iedereen mag zich, eventueel met de eigen lampion, bij de stoet aansluiten. De optocht eindigt bij de troshoop die gelegen is op het veld bij 't Risseltkapelke aan de Gastendonkstraat. Om ongeveer 19:30 uur begint hier het programma. Sint Maarten ontsteekt dan het grote vuur en reikt daarna de prijzen van de fakkelwedstrijd uit.

Lottum

Ook in Lottum wordt vrijdag Sint Maarten gevierd. De viering start om 18:30 uur vanaf de basisschool De Bottel en lopen de kinderen in een optocht - voorgegaan door Sint Maarten op het paard - naar de troshoop naast rijhal Hoogveld aan de Stokterweg 14. Het terrein waar de troshoop zich bevindt, kan slecht begaanbaar zijn. Voor alle kinderen zijn er ook weer traditionele zelfgebakken wafels.