Kringloopwinkel Vrienden van Hof te Berkel stopt, maar opvolgster staat klaar

Horst Cultuur 24 december 2022

Afgelopen vrijdag was het zover: na meer dan 25 jaar ging de deur op slot van de kringloopwinkel van Stichting Vrienden van Hof te Berkel aan de Venrayseweg. Hoewel een opvolgster is gevonden, was het voor een aantal vrijwilligers wel een dag met een dubbel gevoel.

''De Vrienden van Hof te Berkel" is al jaren een begrip in Horst en omgeving. Het begon allemaal onder de naam Vrienden van de Elzenhorst. De vrijwilligers begonnen met hun activiteiten in de kelder van verpleeghuis Elzenhorst. Buiten op de grote parkeerplaats werd toen regelmatig een rommelmarkt georganiseerd. Later opende de stichting een tweedehands winkel.

Laatste dag

Bestuurslid Stan Thijssen (72) vertelt. “Even leek het er op dat we de winkel definitief moesten sluiten. We hebben te weinig mensen om een compleet bestuur te krijgen, de meeste zijn al op leeftijd, en het is heel moeilijk om nieuwe vrijwilligers te vinden die zo’n functie op zich willen nemen. Voor Stan was het de laatste dag in de winkel: ze gaat genieten van de vrije dagen. “Ik vind het goed zo, het is tijd voor andere dingen''. Thijsen is net zoals de andere vrijwilligers blij dat ze iemand hebben gevonden die de winkel straks heropent.

Opvolgster

En die opvolgster is Rianne Janssen uit Hegelsom. Ze trekt de stoute schoenen aan en wil graag het stokje overnemen. ‘’Zo’n besluit komt niet gelijk uit de lucht vallen, ik moest er wel even over nadenken, er komt namelijk veel bij kijken'', vertelt Rianne. ‘’Echter zou het ontzettend jammer zijn geweest als de winkel zijn deuren moest sluiten’’. Rianne zal weinig aan het concept veranderen, echter komt er wel een nieuwe indeling en wordt het in een moderner jasje gestoken. 

Authentiek

Op 21 januari gaat tweedehandswinkel Authentiek open. "Ik heb altijd al zoiets gewild en krijg er veel energie van. Met de opbrengst willen we graag goede doelen gaan steunen in Horst aan de Maas. En ook een aantal vrijwilligers gaan mee. Ik heb waardering voor deze mensen, en wil ze ook graag betrekken bij mijn plannen. Het is niet ik, maar wij’’.

Stichting Authentiek.jpg