Laatste kinderraad: diverse ideeën worden gerealiseerd

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Politiek 19 april 2023

Woensdagmiddag vond de laatste kinderraadsvergadering voor dit schooljaar plaats in het gemeentehuis van Horst aan de Maas. De kinderraadsleden mochten hun projecten presenteren aan de andere kinderraadsleden. 

Wethouder Elbert Joosten luisterden namens het college van B en W aandachtig naar de ideeën van de kinderen.

Projecten

De schoolkinderen hebben de laatste maanden hun projecten kunnen uitwerken met de hoop dat de gemeente ook echt deze projecten gaat uitvoeren. Ideeën die naar voren kwamen waren onder andere om een skatebaan te realiseren van gerecycled plastic, meer watertappunten in de gemeente te installeren en het opzetten van 'gaming in reality', waarbij kinderen spellen gaan doen 'in real life' bij diverse sportverenigingen in de gemeente.

Uitvoeren

Wethouder Joosten waardeerde de inzet van de kinderraadsleden en was erg enthousiast over de diverse projecten die ze bedacht hebben. "Nu is het aan de gemeente om ze uit te gaan voeren", aldus Joosten. Er wordt dit jaar nog een kinderraadsbos gerealiseerd aan de Almeweg in Horst. De kinderen gaan dit bos zelf inrichten en aanplanten. Een jaar later zal er ook een kinderfruitbos worden gerealiseerd aan de Meldersloseweg. Ook wil de gemeente samen met de projectgroep meer aandacht gaan vestigen op mobieltjes op de fiets. Er zal een campagne opgezet gaan worden in het kader van Veilig op Weg om jongeren te wijzen op de veiligheid in het verkeer als je een mobieltje in de hand hebt tijdens het fietsen.

Speeltuin voor kinderen met beperking

Uit de kinderraad van vorig jaar kwam een idee naar voren om een speeltuin te realiseren voor kinderen met een beperking. Deze gaat de gemeente deze zomer realiseren als proef aan het Averbodeplein in Horst, waar Dichterbij in de buurt ook een nieuw zorgcomplex gaat realiseren. Mocht dit succesvol zijn, zullen er meer speeltuinen in de gemeente gerealiseerd gaan worden voor kinderen met een beperking, aldus de wethouder.