Lancering van ‘Dorp Kronenberg’

Kronenberg Algemeen 4 november 2023

Meer dan honderd inwoners van Kronenberg vulden op donderdag 2 november de Heilige Theresiakerk voor de lancering van Dorp Kronenberg, een nieuw initiatief voor en door de Kronenbergse gemeenschap zelf.

Jacky Relouw, een van de stuwende krachten achter dit project, trapte de avond af met een terugblik op de eerste bijeenkomst in januari van dit jaar, waarin diverse lokale thema’s ter sprake kwamen. Van het gemis aan een dorpscafé tot de behoefte aan een gedegen dorpsplatform, alsook de zorgen over de toekomst van de kerk - allemaal belangrijke aandachtspunten voor de inwoners van Kronenberg.

Rijke historie kerk

Mathieu Tacken van de Parochiefederatie Horst-Sevenum schetste vervolgens de rijke historie van de Heilige Theresiakerk. Hoewel opgericht in 1931, wordt ook dit religieuze monument geconfronteerd met een terugloop in kerkbezoekers, een uitdaging die vele andere kerken vandaag de dag delen. De onderhoudskosten van dit Rijksmonument zijn aanzienlijk, waardoor de Parochiefederatie jaarlijks fors moet bijspringen. Een situatie die niet eindeloos vol te houden is. Hierdoor is de Parochiefederatie proactief op zoek naar methoden om het rendement van dit kerkgebouw te optimaliseren. Alle inwoners van Kronenberg worden dan ook uitgenodigd om na te denken over de toekomst en eventuele nieuwe invullingen voor het gebruik van de kerk.

Vragen

Vanuit het publiek kwamen vragen over de verhouding tussen Dorp Kronenberg en de Dorpsraad. Relouw benadrukte dat wordt gestreefd naar samenwerking en dat de deur naar dialoog nog steeds open staat.  Niettemin is besloten de oprichting van Dorp Kronenberg door te zetten. Hiervoor heeft een vijftal gedreven inwoners zich opgeworpen als de zogenaamde kopgroep, belast met het uitwerken van verdere plannen en ideeën. Cruciaal hierbij is de input van de Kronenbergers zelf. Om deze reden werd het tweede deel van de bijeenkomst gehouden in De Torrekoel, waar levendig gediscussieerd werd aan diverse tafels over de toekomst van de kerk, de rol van verenigingen en vrijwilligers in het dorp, en hoe Dorp Kronenberg zich verder zal organiseren als platform voor en door de gemeenschap.