Lottumse start samen met voetballer Wout Weghorst nieuw schoolconcept

Lottum Algemeen 6 juli 2024

De uit Lottum afkomstige Maud Cuijpers heeft samen met Ilse Gooren uit Blitterswijck en Oranje-voetballer Wout Weghorst een nieuw onderwijsconcept ontwikkeld onder de noemer Heel-Wijs Health & Education. Het combineert daarmee gezondheid en onderwijs in een internationale schoolomgeving.

De vele 'rugzakjes' bij kinderen en de vele uitvallende leerkrachten in het reguliere onderwijs, zette het driekoppig bestuur van Heel-Wijs aan het denken: "Hoe zouden we door een andere benadering van het huidige onderwijs ervoor kunnen zorgen, dat er weer alle aandacht naar het kind gaat?"

Heel-Wijs

Drie jaar geleden heeft Ilse Gooren haar idee voor het eerst uitgesproken. Nu staat Heel-Wijs Health & Education als een huis.  Heel-Wijs betreft een International School (B4) onder toezicht van een buitenlandse autoriteit, met als voertaal Engels en het vak Nederlands. Niet alleen de vele professionals die betrokken zijn bij Heel-Wijs zien het concept als een belangrijke en mooie aanvulling op het huidige reguliere onderwijs, maar ook de ontzettend grote vraag vanuit de maatschappij vraagt om het concept.

Sinds een jaar draait er een groep kinderen van 4 tot 6 jaar oud, 2 dagen in de week met een coach (40 jaar ervaring in het reguliere onderwijs) volledig volgens de Heel-Wijs filosofie. En met succes. "Als de intrinsieke motivatie bij het kind aangesproken wordt, heeft het onderdelen als lezen en schrijven ontzettend snel onder de knie", aldus Gooren.

Twee specialisaties

"Wat Heel-Wijs echt uniek maakt, is dat het twee specialisaties onder één dak biedt: Health en Education. Heel-Wijs creëert een leeromgeving waarin kinderen hun eigen tempo kunnen volgen, aangepast aan hun individuele behoeften. De school benadrukt ook het belang van een gezonde levensstijl voor effectief onderwijs, waarbij zowel het kind als het hele gezin wordt betrokken."

Zwemles is geïntegreerd in het concept en tussen de middag wordt er een uur gespendeerd aan een gezonde warme maaltijd. Iedere dag maakt een groepje kinderen samen met de koks het eten klaar, zoveel mogelijk uit eigen moestuin. Daarnaast biedt Heel-Wijs Kinderopvang, Basisonderwijs en Buitenschoolse opvang onder één dak. 

Wout Weghorst

Voetballer Wout Weghorst is ook betrokken bij het initiatief van de twee Limburgse. Gooren geeft aan dat hij dezelfde missie had en haar daardoor benaderde en mede-initiatiefnemer werd. 

Geen medewerking vanuit gemeente

Heel-Wijs wil graag uitbreiden naar een grotere locatie. Voor een concept als Heel-Wijs met 80 procent buitenonderwijs, staat leren in en van de natuur voorop. Hiervoor is medewerking voor het stukje Ruimtelijke Ordening nodig van de gemeente. "Helaas blijft tot nog toe deze medewerking uit", aldus Cuijpers. Heel-Wijs wil zich vestigen in de gemeenten Gennep, Horst aan de Maas, Venray, Venlo en Peel en Maas. "Het lijkt alsof het nog onduidelijk is onder welke bestemming, een nieuw concept als Heel-Wijs, geschaard kan worden."