Malafide praktijken in gemeente onderwerp in Avrotros-programma Radar

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 4 april 2023

Ondanks de aangifte van het televisieprogramma Radar tegen Google, blijft de zoekmachine oneerlijke handelspraktijken van loodgieters, slotenmakers en rioolontstoppers faciliteren. Het consumentenprogramma ontvangt nog steeds veel klachten over dergelijke malafide bedrijven die bovenaan Google verschijnen.

Onlangs waarschuwde Horst aan de Maas al over malafide rioolontstoppers die in de gemeente actief waren.

Lees ook: Malafide rioolontstoppers actief: gemeente waarschuwt inwoners

Radar

In het consumentenprogramma Radar werd maandagavond aandacht besteed aan de malafide praktijken. Wethouder Eric Beurskens vertelde in het programma dat de bedrijven alsmaar brutaler worden. "De bedrijven geven aan dat de rekeningen 'gewoon' naar de gemeente gestuurd kan worden. Maar de gemeente is niet aansprakelijk voor rioolontstopping op eigen terrein. Degene die de rioolontstopper besteld heeft is degene die ook verantwoordelijk is om te betalen."

Beurskens schrikt ervan dat mensen met hoge rekeningen worden geconfronteerd. Maar zegt uitdrukkelijk dat de gemeente niet de rekeningen van deze zogenoemde spoeddiensten gaat betalen.

Meldpunt

De Consumentenbond start een meldpunt voor mensen die te maken hebben gehad met een malafide klusjesman die ze via Google hebben ingeschakeld. Dit meldpunt moet inzichtelijk maken hoe mensen gedupeerd raken door spoeddiensten. De Consumentenbond hoopt daarmee een vuist te maken tegen Google maar ook tegen toezichthouder Autoriteit Consument en Markt (ACM).