Malafide rioolontstoppers actief: gemeente waarschuwt inwoners

Horst Sevenum America Broekhuizen Broekhuizenvorst Evertsoord Griendtsveen Grubbenvorst Hegelsom Kronenberg Lottum Meerlo Melderslo Meterik Swolgen Tienray Algemeen 21 maart 2023

In Horst aan de Maas zijn malafide rioolontstoppers actief. De gemeente waarschuwt inwoners tegen deze praktijken. De laatste weken krijgt de gemeente opvallend meer meldingen van inwoners die aangeven gedupeerd te zijn door malafide rioolontstoppers. 

Rekeningen tussen de 750 tot 3300 euro zijn geen uitzondering voor een uurtje werk. De hoge kosten worden dan "verklaard" door bijvoorbeeld gebruik van speciaal materiaal per strekkende meter riool. Een deel van deze rioolontstoppers geeft daar nog onterecht bij aan dat de gefactureerde bedragen door de gemeente vergoed worden. 

Verkeerde been

Is je riool verstopt? Dan ga je waarschijnlijk online op zoek naar een rioolontstopper of loodgieter. Wanneer je op Google zoekt naar zo’n bedrijf, toont Google eerst advertenties die verdacht veel lijken op normale zoekresultaten. Dit zijn vaak leadbedrijven. Deze bedrijven werken vaak ook met regionale telefoonnummers. Of gebruiken een naam die opvallend veel lijkt op een andere (gerenommeerde) loodgieter. Hierdoor word jij op het verkeerde been gezet!

Zekerheid

Wil je meer zekerheid dat je een betrouwbare rioolontstopper aan huis krijgt? Kijk dan in eerste instantie naar lokale en regionale bedrijven die ook daadwerkelijk hier gevestigd zijn. Let wel, schakelt je zelf een gespecialiseerd bedrijf in, dan betaal je de kosten ook zelf. Ook wanneer de verstopping in het gemeentelijke deel blijkt te zitten.  

ACM

Bent je toch opgelicht? Meld dit bij de ACM. Wat ook kan, is dat u de malafide rioolontstopper heeft gevonden via een Google-advertentie. Meld dit dan ook bij Google, zodat zij een onderzoek kunnen starten naar de website.