Minister: 'SP-burgerraadslid mag toch spreken over maatschappelijke zaken waarbij hij zelf betrokken is'
De gemeenteraad van Horst aan de Maas interpreteert het begrip 'persoonlijk belang' te breed. Dat schrijft minister Ollongren aan de gemeenteraad van Horst aan de Maas. De opvatting van de minister betekent dat SP-burgerraadslid Paul Geurts het recht heeft tijdens de voorbereidende gemeenteraadsvergaderingen te spreken over maatschappelijke zaken waarbij hij zelf actief betrokken is.
De minister doet de uitspraak naar aanleiding van het verzoek van Geurts op 24 juli om het besluit van de gemeenteraad om burgerraadsleden het gebruik van het burgerpodium te ontzeggen te vernietigen.
Persoonlijk belang
In haar brief aan de gemeenteraad schrijft minister Ollongren dat zij besloten heeft het verzoek van de SP’er om het raadsbesluit te vernietigen niet honoreert. Zij constateert dat de raad te ver gaat door Geurts het recht te ontzeggen om tijdens voorbereindende raadsvergaderingen te spreken over bijvoorbeeld arbeidsmigranten, de intensieve veehouderij, het behoud van Zwembad de Berkel of andere maatschappelijke zaken waar hij als SP’er actief bij betrokken is. Daar waar de gemeenteraad die activiteiten van Geurts ziet als 'persoonlijk belang' zegt de minister dat de raad dat begrip te ruim interpreteert. De minister schrijft concluderend dat het burgerraadslid “het woord kan voeren tijdens de voorbereidende vergaderingen als (hij) belangen behartigt die volgen uit de SP-werkgroepen en/of actiegroepen en dus conform artikel 50 RvO in het kader van het algemeen belang plaatsvinden. Gelet op het voorgaande hoeft u zich niet meer te wenden tot het burgerpodium en kom ik dan ook niet toe aan een verdere beoordeling”.
Blij
Geurts is blij met de uitspraak van de minister. “Vanuit de SP vinden we het belangrijk om bij politieke vraagstukken de verbinding te leggen met burgers die te maken hebben met besluiten van de politiek. Samen met die burgers strijden we voor rechtvaardigheid. Het ging mij er om bij mijn verzoek aan de Kroon dat je als maatschappelijk betrokken (burger)raadslid je zegje zou moeten kunnen doen over zaken waarbij je actief betrokken bent. Zoals bijvoorbeeld over de grootschalige huisvesting van arbeidsmigranten, waarbij te weinig rekening gehouden wordt met de buurt waarin de arbeidsmigranten gehuisvest worden. Of over de komst van stinkende mestverwerkingsfabrieken of intensieve veehouderijen die met hun uitstoot van allerlei stoffen de gezondheid van mensen en het milieu aantasten. Op basis van de brief van de minister kan ik nu in de gemeenteraad wél opkomen voor belangen van burgers”, zo constateert de SP’er.