Glastuinbouwgebied Californië

Mogelijk juridische stappen door gemeente om Californië-rapport

Horst Politiek 17 januari 2024

Gemeente Horst aan de Maas wil mogelijk juridische stappen gaan zetten om het eindrapport van de kwestie Californië in handen te krijgen. Daarmee schaart ze zich achter de VVD-fractie van Horst aan de Maas dinsdagavond. Tijdens de raadsvergadering opperde VVD-raadslid Peter Lalieu om aangifte te doen wegens handel met voorkennis.

Verantwoordelijk wethouder Eric Beurskens (Essentie) is ook niet blij met de situatie en wil juridisch advies inwinnen om het verslag alsnog te krijgen.

Californië BV

Het rapport over de verkoop van grond door Californië BV aan haar eigen directeur wil de gemeente inzien. Echter werd er nog voordat het onderzoek startte afgesproken dat de gemeenten Venlo, Venray, Horst aan de Maas en de Provincie het eindverslag niet zou krijgen. Beurskens heeft zich daar altijd tegen verzet. "Zonder eindrapport is het onmogelijk voor de gemeenteraad om zijn controlerende taak uit te voeren", stelt hij dinsdagavond. 

Volgens de wethouder is het vertrouwen geschaad en staat de gemeente achter de VVD om het eindrapport over de kwestie Californië beschikbaar te krijgen.