Monumentale Lindeboom in Swolgen blijft behouden

Swolgen Algemeen 8 januari 2024

Voor vele Swolgenaren is de lindeboom aan de Schoolstraat een bekend gezicht en onlosmakelijk verbonden met het kruis “Onder Lindeboom”. De oude linde heeft al vele stormen overleefd. Door storm Ciarán is onlangs helaas een gedeelte van de kroon afgebroken. 

Maar ook deze storm betekende niet het einde. De lindeboom is na de storm door eigen boominspecteurs van de gemeente Horst aan de Maas geïnspecteerd. Samen met de dorpsraad van Swolgen is daarna besloten de boom te behouden.

Honderd jaar

De monumentale lindeboom is meer dan honderd jaar oud en mag oprecht een veteranenboom genoemd worden. Naast de cultuurhistorische waarde heeft de boom een grote ecologische waarde. De holle stam, scheuren, holtes en het afstervend hout zijn allemaal rust en verblijfplaatsen voor insecten, vogels en vleermuizen. Daarnaast bevinden zich in de boom houtrotschimmels. Daarmee is de linde de van grote waarde voor de biodiversiteit.  

Toekomst

De gemeente Horst aan de Maas heeft de lindeboom in het beheer en gaat de boom jaarlijkse inspecteren en monitoren. De inschatting is nu dat de lindeboom nog tientallen jaren behouden kan blijven.