Nieuwe Commando Unit voor brandweer Horst

Horst Algemeen 16 december 2023

Brandweer Horst heeft vorige week een nieuw voertuig mogen ontvangen. Het voertuig, met roepnummer 23-2391, is op basis van een Mercedes Actros opgebouwd door Carrosserie Akkermans en dient als MultiCommandoUnit. 

Om het multidisciplinair overleg op de plaats incident (CoPI) te faciliteren beschikt Veiligheidsregio Limburg-Noord op dit moment over twee commando haakarmbakken (COH’s). Begin 2024 worden de twee COH’s vervangen door één multidisciplinaire commando unit (MCU). 

Eisen 

Het nieuwe voertuig beschikt over 3 assen waarvan twee gestuurde assen, dit zorgt ervoor dat het voertuig goed te manoeuvreren is. De inrichting van de nieuwe MCU voldoet aan de eisen van de huidige commandovoering: denk bijvoorbeeld aan voldoende werkplekken, goede en moderne presentatiemogelijkheden én aan stabiele en veilige dataverbindingen. 

Ruimte

Verder schuift het voertuig zo’n 1,25 meter uit waardoor de overlegruimte ruimte bied aan alle gesprekpartners. Door het externe scherm en een luifel is een kort en bondig overleg buiten het voertuig ook mogelijk. Het voertuig wordt in eerste instantie gevoed door de aanwezige accu's waarna een externe voeding of de ingebouwde generator het voertuig van de benodigde stroom kan voorzien.
 
De komende tijd zullen leden van de brandweer getraind worden door middel van rijtrainingen en voertuiginstructies. Het streven is om de nieuwe MCU begin 2024 operationeel inzetbaar te hebben.