NU in de kijker: Laatvlieger Jan Jeucken uit Horst

Horst In beeld 5 november 2023

Welkom bij de nieuwe rubriek…..NU in de kijker! Maandelijks zetten we een inwoner van onze gemeente in de kijker: iemand met een passie, hobby, of gewoon een fijn verhaal. Piet Driessen uit Hegelsom beet de spits af, en vandaag vliegen we naar Horstenaar Jan Jeucken. 


Ik zal me even voorstellen….Mijn naam is Jan Jeucken 72 jaar, en wonende in mijn geboortehuis in Horst. Ik zat vroeger al op jonge leeftijd op de HBS (Horster Bewaar school), en ben opgegroeid in de natuur. Zo waren we altijd buiten te vinden in de  ‘Moelbaèrebos’ en de ‘Reulsbèrg’. Na de LTS Metaal-bewerking heb ik nog enkele vervolgopleidingen gedaan, Instrumentmaker-fijnbankwerker, Meet en regeltechniek, Elektrisch schakelen, Koeltechniek, Zwembadmachinist. Mijn passie is altijd vissen geweest. Ik kreeg op mijn 7e verjaardag een 2-delig bamboehengel, en ging hiermee te voet met een emmertje deeg naar de Meulebaèk bij de rioolzuivering nabij de Nachtegaallaan. De dobber met lijn heb ik toentertijd voor 25 centen bij Kuübewullum in de waterstraat gekocht. Later ben ik met mijn kameraad Piet Driessen veel met de boot op de Maas roofvis wezen vangen. Heb hiervoor zelf kunstaas ontworpen en een kunstaasredder ontwikkeld.

Maar even terug in de tijd…..Ik was volgens mij een jaar of 9 jaar en ben toen met mijn toenmalige jeugdvriendje Wil Sanders met de wenteltrap de toren van de Lambertuskerk omhoog gegaan, richting de klokken en het uurwerk. Dit was de zolder, net onder het spitse dak, op zo’n 65 meter hoogte. Daar heb ik mijn eerste vleermuisje met de hand gevangen, mee naar huis genomen en bij andere tamme dieren zoals eekhoorntjes, huismus, en steenuiltje, geplaatst. Zo is mijn huidige Passie, het onderzoeken naar het leven van de Laatvlieger, (Eptesicus serotinus) de een na grootste vleermuis in Nederland, ontstaan

Op de zolder van het Preisterkoor van de Sint-Matthiaskerk te Castenray zit de grootste kraamkolonie van Nederland. Deze volg ik al een jaar of acht, en op dit moment met 20 infraroodcamera`s. De Laatvlieger is een van de 18 soorten vleermuizen die in Nederland wonen en zijn allemaal insecteneters. Ze staan op de RODE-lijst en moet dan ook beter beschermd worden. Wil men een dier kunnen beschermen moet men eerst zijn leefwijze leren kennen. Over de hele wereld is er nog geen kennis opgedaan over deze vleermuis soort. Ik ben zelf al veel te weten gekomen over hun leefwijze. De zolder van het Priesterkoor van de Sint-Matthiaskerk is dan ook een unieke kans (wereldwijd) om deze bijzonder vleermuis te kunnen onderzoeken. De laatvlieger overwintert in de open ruimte van spouwmuren. De grootste bedreiging is dat de spouwmuren nu nageïsoleerd worden en deze dan niet meer beschikbaar zijn als overwinteringplaats. Maar hierdoor gaan ook de zomerverblijfplaatsen van andere vleermuis soorten verloren.

Er lopen nog diverse onderzoeken; Microklimaat onderzoek op zolder, hoe wisselt de temperatuur zich hier en hoe passen zij zich hierop aan? Keutel onderzoek, welke insecten worden er als prooi door de Laatvlieger gegeten? Waar overwinteren deze vleermuizen. Virussen in de Nacht, welke virussen komen er bij de Laatvlieger voor. Paringsgedrag? Bevalling van een jong. Telpoortonderzoek, is het in en uitvliegen gedrag met behulp elektronische telling vast teleggen?

Het mooiste moment is dat ik met een infraroodcamera de geboorte van een Laatvlieger jong heb mogen mee maken. SUPERRRRR. Kijk eens voor meer informatie over deze bijzonder vleermuis op mijn website: www.stichtingdelaatvlieger.nl